Tuesday, August 24, 2010

Τρεις ταινίες για το φεγγάρι..


Θυμάμαι πως το 1984, άγνωστο γιατί, γυρίσθηκαν 3 ταινίες που είχαν -με τον ένα ή άλλο τρόπο- να κάνουν με το φεγγάρι:

1. Οι ευνοούμενοι του φεγγαριού (Les favoris de la lune) -Οτάρ Ιοσελιάνι: Σε σενάριο του σκηνοθέτη και του Ζεράρ Μπράχ (Το φάντασμα της όπερας, Το όνομα του ρόδου κλπ) μια κομψή, σουρρεαλιστική ματιά στο Παρίσι του 1800 και τους ανθρώπους του με τυχαίες συναντήσεις προσώπων που κοινό τους σημείο είναι η επιθυμία τους να αποκτήσουν πάση θυσία κάτι που δεν τους ανήκει. Δείτε την αρχή...



2. Νύχτες με πανσέληνο (Les nuits de la pleine lune) – Ερίκ Ρομέρ: «Οποιος έχει 2 αγάπες χάνει το μυαλό του, όποιος έχει 2 σπίτια χάνει την ψυχή του». Διαβάστε την υπόθεση κι ένα χορταστικό απόσπασμα, ακούστε το τραγούδι.



3. Χάος (KAOS)-Αδελφοί Ταβιάνι: Μεταγραφή από τους ίδιους 4 ιστοριών του Πιραντέλο, με άγνωστους -πλην των Τσίτσο (Ιγκράτσια) και Φράνκο (Φράνκι)- κατά βάση ηθοποιούς και μουσική του Νίκολα Πιοβάνι. Η μία ιστορία είχε τίτλο «Mal di luna» (ας πούμε, φεγγαροχτυπημένος): Η Σιδόρα παντρεμένη με τον Μπατά ανακαλύπτει μια (αυγουστιάτικη;) νύχτα με πανσέληνο πως ο άνδρας της πάσχει.



Ο ίδιος την καθησυχάζει και της ζητάει να γυρίσει στο σπίτι, να κλείσει πόρτες και παράθυρα και να μην του ανοίξει όσο κι αν την παρακαλάει. Γνωρίζοντας πιά η Σιδόρα και με πρόσχημα να μην είναι μόνη κανονίζει μια άλλη πανσέληνο να μείνει μαζί της (κλειδωμένοι κι οι δύο) στο σπίτι ο Σαρό, που καλοβλέπονται. Φθάνει η νύχτα, κλειδώνεται μέσα το ζευγάρι και μένει έξω ο Μπατά. Η διάθεση για χάδια μέσα στο σπίτι γρήγορα υποχωρεί κι εξαφανίζεται (κυρίως) για το Σαρό, όταν αρχίζουν οι πρώτες σπαρακτικές φωνές του φεγγαροχτυπημένου. Το ξημέρωμα βρίσκει τους δύο άνδρες αγκαλιασμένους έξω από το σπίτι και τη Σιδόρα μόνη, κλειδωμένη στο σπίτι. Ακούστε το τραγούδι.


Κώστας Μίντζηρας
 www.protagon.gr

No comments: