Tuesday, August 31, 2010

U2 360° Tour...3 days left!!!!



Στην τελική ευθεία έχει μπει η Αθήνα για τη μεγάλη συναυλία των U2 την Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου, στο ΟΑΚΑ. Περισσότερα από τα μισά εισιτήρια που εκδόθηκαν έχουν πουληθεί, όμως υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να εξασφαλίσετε μία θέση στο Ολυμπιακό Στάδιο, αφού υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα αρκετά «μαγικά χαρτάκια».
Ο Μπόνο και η παρέα του έρχονται για την πρώτη τους συναυλία στην πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους «360 μοίρες».

Η περιοδεία στηρίζεται σε μια ανεπανάληπτη σκηνική κατασκευή, με άριστη ορατότητα από όλες τις πλευρές του σταδίου, προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία στους θεατές.
Η «U2 360º Tour» είναι η δέκατη παραγωγή του σχεδιαστή Willie Williams για το γκρουπ των U2. Ο Mark Fisher, ο αρχιτέκτονας της παραγωγής, συνεργάζεται για 6η φορά με τους U2. Ο σχεδιασμός της σκηνής περιλαμβάνει μία πρωτοποριακή κυλινδρική LED οθόνη. 

Το δημοφιλές συγκρότημα και ο Williams συζητούσαν για αρκετά χρόνια ιδέες, όσον αφορά στην 
παραγωγή ενός show που θα είναι ορατό από όλα τα σημεία ενός μεγάλου σταδίου (σε θέαση 360 μοιρών). Kατά τη διάρκεια της περιοδείας «Vertigo Tour» του 2006, την ώρα του δείπνου, δημιουργήθηκε κατά τύχη το πρώτο «μοντέλο» για την σκηνή, αφού ο Williams και το γκρουπ χρησιμοποίησαν τα πιρούνια του φαγητού ως πόδια-στηρίγματα της υποτιθέμενης σκηνής!
 
Η σκηνή είναι κατασκευασμένη από τη Βελγική εταιρεία Stageco. Για την κατασκευή της απαιτείται η χρήση πρωτοποριακών υδραυλικών συστημάτων υψηλής πίεσης. Η ατσάλινη κατασκευή έχει ύψος 27,43 μέτρα, ενώ ο κεντρικός πυλώνας φτάνει στα 45, 72 μέτρα. Η κατασκευή μπορεί να υποστηρίξει βάρος μέχρι και 180 τόνων.

Ο ατσάλινος σκελετός της κατασκευής είναι σκεπασμένος με 
hi tech ύφασμα,που αρχικά είχε σχεδιαστεί για αγώνες ταχύτητας Formula 1. Στο φως της ημέρας έχει πράσινη απόχρωση, ενώ τη νύχτα αντανακλά οποιοδήποτε χρώμα με το οποίο θα φωτιστεί, κάτι που της δίνει τη δυνατότητα να αποτελεί από μόνο του εφέ.
 
Η κυλινδρική LED οθόνη ζυγίζει 54 τόνους. Όταν είναι κλειστή, η οθόνη φτάνει τα 1.310,64 τετραγωνικά μέτρα και όταν ανοίξει εκτείνεται στα 4.267,20 τετραγωνικά μέτρα. Η οθόνη αποτελείται από πάνω από 1 εκατομμύριο κομμάτια (500.000 pixels, 320.000 συνδετικά κομμάτια, 30.000 καλώδια και 150.000 μηχανικά κομμάτια).
 
Η κυλινδρική LED οθόνη χωρίζεται σε τμήματα συνδεδεμένα μεταξύ τους με ένα πολλαπλό σύστημα παντογράφου, που  επιτρέπει κατά τη διάρκεια της συναυλίας να «ανοίγει»/ξεδιπλώνεται ή να διαχωρίζεται καθέτως, σαν εφέ. Να πούμε ότι οι U2 ήταν οι πρώτοι που εισήγαγαν τις LED οθόνες μεγάλης κλίμακας κατά τη διάρκεια της περιοδείας Zoo TV Tour το 1992.
 
Ολόκληρη η κατασκευή χρειάζεται τέσσερις ημέρες για να στηθεί. Απαιτούνται επίσης 12 ώρες για να ανεβεί ο εξοπλισμός των LED οθονών, των ηχείων και των φωτιστικών. Η όλη παραγωγή χρειάζεται 6 ώρες για να αποσυναρμολογηθεί και επιπλέον 48 ώρες για να τοποθετηθεί στα φορτηγά και να ξεκινήσει τη διαδρομή για την επόμενη συναυλία.
 
Η «U2 360° Tour» εισάγει την «κυκλική» διαμόρφωση της σκηνής σε συναυλίες μεγάλων ανοιχτών σταδίων – οι U2, ήδη από την περιοδεία «The Unforgettable Fire Tour» το 1984 έως σήμερα, έδιναν συναυλίες 360 μοιρών σε κλειστούς χώρους.

Willie Williams ο φοβερός σχεδιαστής (set designer) της παραγωγής του «U2 360º Tour», πέρα από το δημοφιλές ιρλανδέζικο γκρουπ έχει συνεργαστεί στην παραγωγή συναυλιών των REM, του David Bowie, των Rolling Stones και του George Michael, έχει κοσμήσει φουτουριστικές θεατρικές παραστάσεις, έχει συνεργαστεί με τη NASA στα projects Voyager 1 και 2, ενώ εκθέτει και παρουσιάζει τα installations και τις κατασκευές του σε διάφορες επώνυμες γκαλερί και μουσεία.

Το διάσημο συγκρότημα θα παρουσιάσει κλασικές επιτυχίες του, αλλά και κομμάτια από την τελευταία -12η κατά σειρά- δισκογραφική δουλειά με τίτλο No Line On The Horizon.
Όσοι δεν έχετε αγοράσει εισιτήρια, μπορείτε να βρείτε διαθέσιμα στις τιμές των 65 ευρώ (αρένα), 100 ευρώ (κερκίδα), 165 ευρώ (κερκίδα) και 330 ευρώ (VIP).
Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία της Ticket House (Πανεπιστημίου 42, εντός στοάς, τηλ. 2103608366. Δευτέρα-Παρασκευή: 10:30 - 21:00) και μέσω της ιστοσελίδας www.ticketpro.gr.
Επίσης, εκδοτήρια αναμένεται να λειτουργούν και την ημέρα της συναυλίας, στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ.




Η πρώτη συναυλία των U2 στη Ρωσία πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε επεισοδιακά, καθώς αστυνομικοί συνέλαβαν ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως δεν είχαν άδεια να μοιράζουν ενημερωτικά έντυπα έξω από τον συναυλιακό χώρο στη Μόσχα.
Η Διεθνής Αμνηστία είναι παρούσα σε αρκετούς σταθμούς στη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας του γκρουπ. «Δεν ξέρω αν ο Μπόνο ξέρει τι μας συνέβη», είπε ο Σεργκέι Νικιτίν, εκ μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας.
Οι Ισπανοί με τη σειρά τους έδωσαν πρόστιμο στο συγκρότημα για τα ντεσιμπέλ. Πόσο θα είναι το πρόστιμο; 14.723 λίρες, μάλλον μικρό ποσό αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για την μπάντα με τις υψηλότερες πωλήσεις διεθνώς. Λίγο πριν από την αθηναϊκή συναυλία, προλαβαίνουμε να διαβάσουμε το λεύκωμα «U2, η θέα από την κορυφή» (εκδ. Οξύ, Mad books), για το κρεσέντο και τη μνήμη, την προπαγάνδα, την περιστροφή σε 360 μοίρες και την απαραίτητη χρονική ραχοκοκαλιά.

No comments: