Friday, September 3, 2010

Ο ουρανός έβρεχε ποιήματα..



Στο όχι και τόσο ζεστό αυγουστιάτικο Βερολίνο, το Σαββατόβραδο ήταν μεγάλο. Περίπου 100 μουσεία και γκαλερί «ξενύχτησαν» στη γερμανική πρωτεύουσα για να υποδεχτούν το κοινό στο πλαίσιο της «μεγάλης νύχτας των μουσείων». Με ένα μόνο εισιτήριο και χρησιμοποιώντας δωρεάν όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς και τα ειδικά δρομολόγια λεωφορείων, οι επισκέπτες μπορούσαν μέχρι τις δύο το βράδυ να επισκεφθούν μουσεία και να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις.

Το Βερολίνο άλλωστε είναι και η πρώτη πόλη που διοργάνωσε τη «μεγάλη νύχτα των μουσείων» το 1997. Το κάλεσμα για ένα «ξενύχτι» διαφορετικό από τα άλλα βρήκε θετική ανταπόκριση και έχει υιοθετηθεί από πάνω από 120 πόλεις στην Ευρώπη. Η ζωντανή γερμανική πρωτεύουσα -που ούτως ή άλλως δεν κοιμάται πολύ- οργανώνει την ιδιαίτερη αυτή βραδιά δύο φορές το χρόνο.

Φέτος, οι εκδηλώσεις επικεντρώθηκαν στα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία δέκα κρατών της Λατινικής Αμερικής. Ακόμη, σε συνεργασία με την Εβραϊκή πολιτιστική ημέρα, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν και τις πέντε συναγωγές που υπάρχουν στο Βερολίνο.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από νωρίς, με ιδιαίτερα χορευτικά και μουσικές στο Lystgarten και υπαίθρια παζάρια στα δρομάκια γύρω από τα μουσεία. Την παράσταση όμως έκλεψε η «βροχή των ποιημάτων». Λίγο μετά τις 8:00 ένα ελικόπτερο πέταξε πάνω από τον μεγάλο κήπο στο προαύλιο του Altes Museum πετώντας 100.000 ποιήματα σε διάφορες γλώσσες στον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος.

Η ασυνήθιστη αυτή εκδήλωση θέλει να τιμήσει τις πόλεις οι οποίες έχουν βομβαρδιστεί κάποια στιγμή στην ιστορία τους, βομβαρδίζοντάς τες με ποίηση. Το Βερολίνο είναι η πέμπτη πόλη που πραγματοποιείται αυτή η εκδήλωση.
Οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από ενθουσιώδεις. Μεγάλοι και μικροί έτρεχαν με τα χέρια ανοιγμένα να προλάβουν να μαζέψουν όσο περισσότερα χαρτάκια μπορούσαν. Τα παιδιά έκαναν πλοζόν στο γρασίδι για να προλάβουν, άλλα είχαν μπει μέσα στα σιντριβάνια για να πιάσουν και εκείνα που ξέφυγαν απ το χορτάρι. Ένας πιο ευρηματικός έχει ανοίξει μια ομπρέλα ανάποδα για να μαζέψει με μιας όσα περισσότερα μπορεί.

Για ορισμένα λεπτά επικρατεί πανδαιμόνιο και ενώ παρατηρούμε με την παρέα μου τις μάχες γελώντας σε ένα πεζούλι, ένας παππούς που έτρεχε με φόρα να προλάβει ένα αιωρούμενο χαρτάκι σωριάζεται πάνω μας. Ευτυχώς, η εκδήλωση τελειώνει γρήγορα και αναίμακτα. Ένα κοριτσάκι με τα ποιήματα στα χέρια δίνει συνέντευξη στη γερμανική τηλεόραση, ενώ άλλες παρέες διαβάζουν περήφανοι τα ποιήματα στις κάμερες. Στη συνέχεια όλοι με τα χαρτάκια στα χέρια τρέχουν στις καντίνες για να ξεκινήσει μια άλλη μάχη… αυτή του χοτ ντογκ.
Νεκταρία Σταμούλη
www.protagon.gr 

No comments: