Thursday, October 28, 2010

Ξυπόλητο τάγμα..



Ένας Κωνσταντινοπολίτης (γεν. 1909)  που μεταναστεύει στην Αμερική ο Γρηγόρης Θαλασσινός ή Γκρεγκ Τάλας, σπουδάζει στο Αμερικανικό Πειραματικό Θέατρο Δραματικής Τέχνης της Νέας Υόρκης, το οποίο ακολουθούσε τη «μέθοδο Στανισλάβσκι» και αργότερα πηγαίνει στη Μόσχα για να γνωρίσει τον ίδιο τον άνθρωπο μύθο τον Στανισλάφσκι.
Αργότερα, πηγαίνει  στην Ισπανία για να συναντήσει τον Λόρκα και μαθητεύει κοντά του ακολουθώντας τον για 6 μήνες στις περιοδείες του με το πλανόδιο θέατρο Μπαράγκα.

Αυτός είναι ο άνθρωπος που σκηνοθέτησε το "Ξυπόλητο τάγμα", μια ταινία με θέμα τη δράση των ηρωικών σαλταδόρων, τροφίμων των ορφανοτροφείων της Θεσσαλονίκης,  που μια και τα έκλεισαν οι Γερμανοί,  αναγκάστηκαν να γυρνούν στους δρόμους κλέβοντας από Γερμανούς και μαυραγορίτες για να συντηρούνται.

Η ταινία γυρίστηκε με κομπάρσους, παιδιά από αναμορφωτήρια, και για αυτήν, όταν την είδε στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου ο Βιττόριο ντε Σϊκα είπε, «Αν είχες γυρίσει αυτή την ταινία προτού γυρίσω εγώ τον Κλέφτη των Ποδηλάτων τότε σήμερα θα ήσουν εσύ ο Ντε Σίκα!»


Η Μουσική της ταινίας είναι του Μίκη Θεοδωράκη και είναι η πρώτη ταινία που βραβεύτηκε σε διεθνές φεστιβάλ. Πήρε το Μέγα βραβείο το 1955 στο Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου

No comments: