Sunday, October 10, 2010

Ενα ταξίδι ζωής... στην Αφρική..

Ενα ταξίδι στη μακρινή Αφρική μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από μια περιπέτεια. Ταξίδι ζωής... το χαρακτήρισαν η Ναταλία Δραγούμη και η Κατερίνα Λέχου, που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Γκάνα για να γνωρίσουν από κοντά τα ανάδοχα παιδιά τους, αλλά και το έργο που επιτελεί η Action Aid στις κοινότητες μίας από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής.
Η επίσκεψη στην Γκάνα, σε μία από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής, ξεκίνησε σαν περιπέτεια, όμως κατέληξε σε ένα ταξίδι γεμάτο εντονα συναισθήματα. Η Κατερίνα Λέχου γνώρισε το ανάδοχο παιδί της και π
Η επίσκεψη στην Γκάνα, σε μία από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής, ξεκίνησε σαν περιπέτεια, όμως κατέληξε σε ένα ταξίδι γεμάτο εντονα συναισθήματα. Η Κατερίνα Λέχου γνώρισε το ανάδοχο παιδί της και πέρασε μια όλόκληρη μέρα παίζοντας με μικρά παιδιά.

Οι εικόνες που έζησαν ίσως να μην μπορούν να αποτυπωθούν στο χαρτί. Η Λίντα, ένα 7χρονο κορίτσι που ζει στην περιοχή Κονκόν είναι το «παιδί» της Ναταλίας Δραγούμη, ενώ ο 15χρονος Φράνσις από την κοινότητα Χόνισε είναι το «παιδί» της Κατερίνας Λέχου. Πέρασαν μαζί τους μία ολόκληρη μέρα, γεμάτη έντονα συναισθήματα, τρυφερά βλέμματα.
Η Λίντα, ένα 7χρονο κορίτσι που ζει στην περιοχή Κονκόν, είναι το «παιδί» της Ναταλίας Δραγούμη.
Η Λίντα, ένα 7χρονο κορίτσι που ζει στην περιοχή Κονκόν, είναι το «παιδί» της Ναταλίας Δραγούμη.
Τρυφερότητα«Ηταν κάτι που θέλαμε καιρό να κάνουμε. Ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία. Οι άνθρωποι ήταν πολύ φιλόξενοι. Χόρευαν και έπαιζαν μουσική. Ηταν σαν να μπαίνεις στη ζωή τους. Είμαι ανάδοχη μητέρα εδώ και μερικούς μήνες. Αν και το είχα στο μυαλό μου καιρό, το αμελούσα. Ομως το να δίνει κάποιος 72 λεπτά την ημέρα δεν έχει ιδέα πόσο μπορεί να βοηθήσει. Είναι ένα ποσό που ακόμη και τα παιδιά μπορούν εύκολα να συγκεντρώσουν. Η μικρή Λίντα έχει την ηλικία της κόρης μου. Συζητούσαμε για αυτήν μέσα στην οικογένεια και τα παιδιά μου επικοινωνούν μαζί της με ζωγραφιές», εξηγεί η Ναταλία Δραγούμη. Η ίδια συνάντησε τη Λίντα κοντά στο σπίτι της. Πέρασαν όλη τη μέρα μαζί.
Τα παιδιά της κοινότητας είχαν ετοιμάσει μια εντυπωσιακή γιορτή με παραδοσιακά τραγούδια και κρουστά. «Εισέπραξα τόση τρυφερότητα όσο ποτέ άλλοτε. Η Λίντα ήξερε ακριβώς όλο αυτό που γινόταν. Αν και είχαμε δυσκολία στη λεκτική επικοινωνία, η σωματική επαφή ήταν έντονη. Μου έπαιρνε συνεχώς το χέρι και ήθελε να το έχω πάνω της και να την χαϊδεύω. Οταν φύγαμε, την έδωσα στη μαμά της και αποχαιρετιστήκαμε. Την τρυφερότητα που πήρα εκείνη τη μέρα θα τη θυμάμαι για πάντα», καταλήγει η Ναταλία Δραγούμη.
Η Κατερίνα Λέχου είναι ανάδοχη μητέρα του Φράνσις εδώ και οκτώ χρόνια. Κάθε τρία χρόνια λάμβανε νέες φωτογραφίες του 15χρονου σήμερα αγοριού.
Aμηχανία«Η πρώτη επαφή, μόλις τον αντίκρισα, προκάλεσε αμηχανία. Ηταν μια αξιοπρεπής συνάντηση, γεμάτη ζεστασιά. Μιλήσαμε στα αγγλικά και καταφέραμε να συνεννοηθούμε. Μου είπε τι ονειρεύεται για τη ζωή του, ότι θέλει να σπουδάσει ώστε να γυρίσει με εφόδια και να βοηθήσει τους υπόλοιπους». Μας αναφέρει πως όλα αυτά τα χρόνια δεν έστειλε ούτε ένα γράμμα στον Φράνσις. «Το έκανα συνειδητά γιατί νόμιζα πως δεν είχε νόημα. Αλλά έκανα λάθος.
Συνειδητοποίησα κι άλλα μέσα από αυτό το ταξίδι. Κι αυτό που μου έμεινε ήταν πως ένας άνθρωπος μπορεί τελικά να φέρει τη διαφορά. Μέχρι τότε δεν είχα συναίσθηση πως αυτά τα 72 λεπτά μπορούν να κάνουν τόσο πολλά...».
Η επίσκεψη στην Γκάνα, σε μία από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής, ξεκίνησε σαν περιπέτεια, όμως κατέληξε σε ένα ταξίδι γεμάτο εντονα συναισθήματα. Η Κατερίνα Λέχου γνώρισε το ανάδοχο παιδί της και πέρασε μια όλόκληρη μέρα παίζοντας με μικρά παιδιά.
Ματίνα Δεμελή
mdemeli@pegasus.gr

No comments: