Sunday, January 16, 2011

Σε ψηφιακή μορφή τα αρχεία της βιβλιοθήκης του JFK




Η Βιβλιοθήκη του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στη Βοστώνη, με χιλιάδες ντοκουμέντα και φωτογραφίες του 35ου προέδρου των ΗΠΑ ψηφιοποιείται με την ευκαιρία της 50ης επετείου από την ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου.
Η συλλογή αυτή, στην ηλεκτρονική διεύθυνση jfklibrary.org, είναι η πιο πλήρης ψηφιακή βάση δεδομένων ενός πρώην προέδρου των ΗΠΑ, αναφέρει το Ίδρυμα της Βιβλιοθήκης JFK.
«Οι γονείς μου πίστευαν στην Ιστορία σαν να είναι ένας από σημαντικότερους δασκάλους μας», αναφέρει η κόρη του πρώην προέδρου, η Καρολάιν, σε ανακοίνωση.
«Καθώς η νεολαία εμπιστεύεται ολοένα και περισσότερο το διαδίκτυο ως πρώτη πηγή πληροφόρησης, ελπίζουμε ότι τα ψηφιακά αυτά αρχεία θα επιτρέψουν σε μια νέα γενιά να αποκτήσει περισσότερη γνώση για αυτό το σημαντικό κεφάλαιο της αμερικανικής ιστορίας», προσθέτει.
Ιστορικά έγγραφα, επιστολές, φωτογραφίες και ταινίες διαφωτίζουν για τον αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων του πολίτη, τον Ψυχρό Πόλεμο, τις σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση, την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, την αρχή της εποποιίας με την αποστολή του ανθρώπου στο φεγγάρι.
Το ψηφιακό υλικό περιλαμβάνει 200.000 σελίδες ντοκουμέντων, 300 ακουστικές ταινίες με 1.245 ομιλίες, συνεδριάσεις, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις καθώς και 72 μπομπίνες ταινιών και 1.500 αρνητικά φωτογραφιών.
Προοδευτικά, και άλλα αρχεία θα περάσουν σε ψηφιοποιημένη μορφή και θα προστεθούν. Η Βιβλιοθήκη Κένεντι έχει 8,4 εκατομμύρια σελίδες ντοκουμέντων, 400.000 φωτογραφίες και 9.000 ώρες ηχητικού υλικού.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: