Wednesday, May 18, 2011

Ένας Τεξανός αγοράζει την Ακρόπολη



Ο Α. Τζ. «Καντού» Τζόουνς, ένας αυτοδημιούργητος Τεξανός, αγοράζει την Ακρόπολη από την Ελληνική κυβέρνηση. Η σύζυγος του, θέλει να την αναδιαμορφώσει σε πολυτελή έπαυλη για να εντυπωσιάσει τους φίλους της από το Χιούστον.  Ένας σεΐχης που επισκέπτεται τον Τεξανό φίλο του μυρίζει πετρέλαιο στην περιοχή της Ακρόπολης, και αποκαλύπτει τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους έχει αγοράσει ο «Καντού» την Ακρόπολη.
Ένας Λατινοαμερικανός δικτάτορας θέλει επίσης να ανταλλάξει την πλούσια σε χαλκό χώρα του με την Ακρόπολη, αλλά  ο «Καντού» αρνείται, και έρχεται σε ρήξη με τον γιο του που πιστεύει ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την Ακρόπολη, γιατί η συντήρηση της θα κοστίσει μια περιουσία. Από την εξίσωση των μνηστήρων δεν λείπει ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο οποίος προσφέρεται να αγοράσει το μνημείο για δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ο Καντού αρνείται και πάλι, ακόμη και όταν έρχεται αντιμέτωπος με Ιάπωνα πολεμιστή. Θριαμβευτής ο Καντού, θεωρεί ότι είναι πιο σημαντικός και από τους Θεούς. Πιστεύει ότι είναι αθάνατος σαν τους θεούς του Ολύμπου.
Μια μυστηριώδης γυναίκα τον προειδοποιεί ότι έχει διαπράξει ύβρις. Η οποία θα τον καταστρέψει. Αλλά ο Καντού δεν πιστεύει λέξη και αγνοεί τους Θεούς. Ισχυρίζεται ότι είναι υπεράνω. Παρόλα αυτά η ιστορία καταλήγει σε μια μέτωπο με μέτωπο μάχη ανάμεσα στον Δία και τον Καντού για την διεκδίκηση της Ακρόπολης.
O Αμερικανός συγγραφέας Tζέιμς Μ. Γκάιλερ, έγραψε το θεατρικό έργο «Καντού» εμπνευσμένος από τον Παρθενώνα, αλλά και από την σύγχρονη Ελληνική ιστορία της κρίσης. Το θεατρικό έργο, αν και λίγο υπερβολικό, θα ανέβει σε off broadway παράσταση στην Νέα Υόρκη, το ερχόμενο Φθινόπωρο. Και η ερώτηση παραμένει η ίδια. Σε ποιον θα πουλήσουμε τον Παρθενώνα; Σε κάποιον Τεξανό μεγιστάνα, ή σε έναν Ασιάτη κατακτητή; Και ποιος θα μας σώσει, όταν την ύβρι την διαπράξαμε εμείς οι ίδιοι. Προσεχώς το Φθινόπωρο. Γιατί αυτή η αγοραπωλησία θα πάρει καιρό.

Νίνα-Μαρία Πασχαλίδου
www.protagon.gr

No comments: