Thursday, June 30, 2011

Τέλειωσε το πάρτι..


Πρόσφατα στην αγγλόφωνη Καθημερινή δημοσιεύτηκε μια επιστολή του  Έλληνα επιχειρηματία της Silicon Valley Άλεξ Χριστόφορου. Η επιστολή αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι δείχνει πώς στην Ελλάδα οι νέοι γεννιούνται γέροι-με τους «κουκουλοφόρους» και τον Α.Τσίπρα να αποτελούν το πιο γερασμένο τμήμα της κοινωνίας μας. Ακολουθεί η επιστολή(σε δική μου μετάφραση):  

«Ζω στην Silicon Valey  και βλέποντας όλα αυτά που συμβαίνουν εδώ  δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως οι νεαροί Έλληνες θα μπορέσουν ποτέ να γίνουν  ανταγωνιστικοί. Οι άνθρωποι εδώ στον Άγιο Φραγκίσκο είναι έξυπνοι, περίεργοι και αναλαμβάνουν ρίσκα. Αγκαλιάζουν την αποτυχία ως ένα παράσημο και ανυπομονούν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και πρόβλημα με μια αίσθηση δημιουργικότητας και σαφήνειας που δεν έχει καμιά σχέση με χρήματα η κοινωνική θέση, αλλά απλά επειδή αγαπούν την δουλειά τους και επιθυμούν την βελτίωση των αξιών και των στόχων της εταιρείας.

Οι νεαροί Έλληνες λατρεύουν το ΙΚΑ και την «σύνταξη». Θέλουν να έχουν την ασφάλεια της «αποζημίωσης» και την κυβερνητική προστασία που τους επιτρέπει να φοβερίζουν  τους εργοδότες τους κάθε φορά που τους ζητήται να δουλέψουν σκληρότερα και να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην  επαγγελματική τους καριέρα. Η «παρέα» βρίσκεται σε πρώτη μοίρα σε σχέση με την δουλειά και μια νύχτα στα «μπουζούκια» είναι πιο σημαντική από ένα φρέσκο ξεκίνημα νωρίς το επόμενο πρωινό.

Είναι καιρός να ξεχάσουν την ασφάλεια. Είναι καιρός οι κυβερνήσεις να δημιουργήσουν τους μηχανισμούς που θα επιτρέπουν σε μια εταιρία να αυξομειώνει το προσωπικό της ανάλογα με τις περιπτώσεις-στη βάση πάντοτε σωστών αξιολογήσεων και αξιοκρατίας… πιστέψτε με μια καινούργια εταιρεία με το σωστό μάνατζμεντ πολύ γρήγορα θα πάει στην κορυφή. Διευκολύνετε την δημιουργία και το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Το ΙΚΑ και ο ΦΜΥ θα πρέπει να εξαφανιστούν ...μια για πάντα!

Αν θέλετε  δουλειές δώστε στις εταιρείες ελεύθερη ροή ρευστών. Η ρευστότητα είναι το κλειδί για την επιτυχία κάθε νέας επιχείρησης. Οι πληρωμές στο ΙΚΑ σκοτώνουν την ρευστότητα, οι αποζημιώσεις σκοτώνουν την ρευστότητα, ο 13ος και ο 14ος μισθός σκοτώνουν την ρευστότητα  και αφαιρώντας από μια εταιρία την δυνατότητα να αποτύχει με ομαλό τρόπο  καταστρέφει κανείς  αυτούς που αναλαμβάνουν ρίσκο και καταστρέφει την παραγωγή ιδεών.

Δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ μια «σίγουρη» θέση εργασίας. Αυτό είναι ένα ψέμα με το οποίο τρέφουμε τους Έλληνες τα τελευταία 20 έτη. Το πάρτι τέλειωσε, ο λογαριασμός θα πρέπει να πληρωθεί και τώρα ήρθε η ώρα να αλλάξουμε δραστικά την ψυχολογία μας αν θέλουμε να ανταγωνιστούμε τους πρωτοπόρους νέους που γεμίζουν τις επιχειρήσεις εδώ. Τα νέα παιδιά εδώ είναι έτοιμα να αλλάξουν τον κόσμο-αλλά με ένα τρόπο τον οποίο οι Έλληνες δεν έχουν καν αρχίσει καν να καταλαβαίνουν...και αυτό δεν έχει να κάνει με χρήματα και μισθό αλλά με το πάθος  τους να κατασκευάζουν προϊόντα.

Αντίθετα εμείς στην Ελλάδα το μόνο πάθος που έχουμε είναι να καταστρέφουμε  προϊόντα.»

Άλεξ Χριστόφορου

Τάκης Μίχας
www.protagon.gr

No comments: