Tuesday, July 12, 2011

«Βομβαρδισμός» ποίησης..


Αν βρισκόσασταν αυτές τις μέρες στο Μαϊάμι των ΗΠΑ και μπαίνατε σε ένα φιλανθρωπικό κατάστημα ρούχων, πιθανότατα θα φεύγατε αγοράζοντας κάποιο ρούχο στο οποίο κάποιος είχε ράψει, δίπλα στο χαρτάκι που γράφει τη μάρκα του, έναν στίχο από κάποιο ποίημα. Θα είχατε πέσει θύμα αυτού που η Αργεντινή καλλιτέχνις Αγκουστίνα Γούντγκεϊτ αποκαλεί «βομβαρδισμό ποίησης».
Με αφορμή ένα ποιητικό φεστιβάλ που διεξάγεται στο Μαϊάμι, η Γούντγκεϊτ επισκέφθηκε πολλά φιλανθρωπικά καταστήματα «οπλισμένη» με κλωστή, βελόνα και ψαλίδι και έραψε κρυφά πάνω σε 500 ρούχα ένα καρτελάκι με έναν στίχο κάποιου γνωστού ποιητή. Για παράδειγμα, στις φούστες ανέφερε τον στίχο της Σύλβια Πλαθ «ακόμα και τα σύννεφα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες φούστες», ενώ στα παντελόνια χρησιμοποίησε έναν στίχο του Λι Πο: «Η ζωή είναι ένα τεράστιο όνειρο/γιατί να δουλεύεις τόσο σκληρά;».
Όπως υποστηρίζει η Γούντγκεϊτ, «το να ράβεις ποιήματα σε ρούχα είναι ένας τρόπος να φέρεις την ποίηση στην καθημερινή ζωή, απλά αλλάζοντάς της θέση, αφαιρώντας την από το χαρτί και ενσωματώνοντάς τη με τις ζωές μας. Μερικές φορές οι μικρές λεπτομέρειες είναι ισχυρότερες όταν απομονώνονται από εκεί που θα ήταν αναμενόμενο να βρίσκονται».
Αυτές τις μέρες βρίσκεται στη Γερμανία, ράβοντας σε ρούχα την περίφημη φράση του Τζίμι Χέντριξ «η γνώση μιλάει, αλλά η σοφία ακούει» μεταφρασμένη στα γερμανικά, ενώ σκέφτεται να επεκτείνει τη δράση της και σε θέσεις αεροπλάνων ή τραπεζομάντιλα εστιατορίων. «Γιατί όχι; Το θέμα είναι να περάσεις το μήνυμα», λέει χαρακτηριστικά.

Πηγή: www.indexonline.gr

No comments: