Wednesday, September 7, 2011

Η crème de la crème στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Στέκομαι γωνία Βασιλίσσης Σοφίας και Μέρλιν. Εκεί ορθώνεται αγέρωχα ένα νεοκλασικό κτήριο, το Ίδρυμα Θεοχαράκη, με ανηρτημένο το εξής πανό: «Τα Αριστουργήματα της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα». Ποια αριστουργήματα άραγε; Αποφασίζω να μπω και να λύσω το μυστήριο…
Πρόκειται για πάνω από 70 από τα 781 έργα που περισύλλεξε ο αείμνηστος γιατρός Κατσίγρας από το 1950 έως το 1980 και που σήμερα στεγάζονται στην ομώνυμη Πινακοθήκη-Μουσείο της Λάρισας. Σκέφτομαι: Ευτυχώς που μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτώ αυτή την έκθεση και ευτυχώς που παρατείνεται μέχρι τις 18/09! Κρίμα θα ήταν να έχανα αυτή την πολιτιστική βουτιά και να μην διαπίστωνα ιδίοις όμμασι τη σπουδαιότητά της.
Με εισιτήριο λοιπόν αυτά τα έργα τέχνης, το βλέμμα μου ταξίδεψε στον κόσμο της νεοελληνικής ζωγραφικής και είτε ξαναείδε είτε συστήθηκε με ζωγράφους και πίνακες σπάνιας κομψότητας. Ξετυλίχτηκε μπροστά στα μάτια μου με μεγαλοπρέπεια μια λίστα από καλλιτέχνες τεράστιου βεληνεκούς. Ονόματα όπως -μεταξύ άλλων- Ν. Λύτρας, Γ. Ιακωβίδης, Β. Χατζής, Θ. Τριανταφυλλίδης, Μ. Οικονόμου, Γ. Ψυχοπαίδης. Βέβαια, πέρα 
asteriadis250από τους προαναφερθέντες, οφείλω να ομολογήσω ότι περισσότερο από όλους μου έκλεψαν την καρδιά Το γυμνό του Γ. Μόραλη (βλ. δεξιά), Η πολιτεία του Αγ. Αστεριάδη (βλ. αριστερά) και Η κόκκινη λάμπατου Σ. Βασιλείου (βλ. πάνω). Το πρώτο με εντυπωσίασε με την ακρίβεια και την ομορφιά του γυναικείου σώματος. Στο δεύτερο χάθηκα στα δρομάκια του προσπαθώντας να με φανταστώ κάτοικο αυτής της πολιτείας. Ενώ ο τρίτος πίνακας με προσκάλεσε να συμμετάσχω στην κουβέντα των παρευρισκόμενων πίνοντας ένα ποτήρι κρασί ακόμα πιο κόκκινο από αυτό της… λάμπας.
Εν ολίγοις, μιλάμε για μια συλλογή αμύθητης πολιτιστικής αξίας. Σε καθέναν από τους ορόφους και τους τοίχους του Ιδρύματος συνάντησα μια Υψηλή Τέχνη που φέρει βαρύγδουπες υπογραφές. Πίνακες ζωγραφικής που ανάλογα με τον χαρακτήρα του, τις πινελιές και τα χρώματά του κατάφερε με μαγικό τρόπο να με πάρει από το χέρι και να με οδηγήσει στον θαυμαστό κόσμο της ελληνικής ιδιοφυίας.
Έως τις 18/09 στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη & Μαρίνας Θεοχαράκη: Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, τηλ.: 210 3611206, www.thf.gr.


Πηγή: bookpress.gr

No comments: