Thursday, June 3, 2010

Επέστρεψαν στην πατρίδα..

Στις 3.10, ξημερώματα Πέμπτης, προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας το C130 της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε πίσω στην πατρίδα τους 31 Ελληνες ακτιβιστές, οι οποίοι είχαν κρατηθεί επί τρεις ημέρες αιχμάλωτοι στις ισραηλινές φυλακές. Στο αεροσκάφος, εκτός από τους 31 Έλληνες ακτιβιστές επέβαιναν ακόμη τρεις Γάλλοι και ένας Αμερικανός.




Το C130 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, 13 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ύστερα από πολύωρη αναμονή και εξαντλητικές διατυπώσεις.
Επέστρεψαν στην πατρίδα
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισραηλινές αρχές την ώρα που το C130 τροχοδρομούσε και όλα έδειχναν ότι η περιπέτεια των Ελλήνων έπαιρνε τέλος, διέκοψαν τη διαδικασία απογείωσης, έθεσαν σε «περιορισμό» τους ακτιβιστές, χωρίς εξηγήσεις, και καθυστέρησαν άλλη μία ώρα την αναχώρηση του αεροσκάφους, η οποία τελικώς ανακοινώθηκε επισήμως από το Υπουργείο Εξωτερικών λίγο μετά τις 12.00.
Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, περισσότεροι από 200 συγγενείς και οικείοι, υποδέχθηκαν συγκινημένοι τους 31 Ελληνες.



Στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης η οργάνωση «Ενα καράβι για τη Γάζα» διοργανώνει συγκέντρωση καταδίκης των ισραηλινών ενεργειών στα Προπύλαια και πορεία αργότερα προς τη Βουλή και το Υπουργείο Εξωτερικών.
Επέστρεψαν στην πατρίδα
Στη συγκέντρωση θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν οι Έλληνες που επέστρεψαν σήμερα από το Ισραήλ.

Προκλητικοί μέχρι τέλους
Το πρωί της Τετάρτης και αφού η κατακραυγή της παγκόσμιας κοινότητας για τις τακτικές των ισραηλινών αρχών εξακολουθούσε αμείωτη, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας θα ολοκλήρωνε την απέλαση και των 682 ακτιβιστών, τους οποίους κρατούσε αιχμαλώτους ύστερα από την επίθεση κομάντος στα έξι πλοία της ανθρωπιστικής αποστολής.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία ανακαλούσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ και έθετε ως όρο για την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών την άρση του αποκλεισμού της Γάζας: «Οι μελλοντικοί δεσμοί με το Ισραήλ θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά του Ισραήλ», ήταν η δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.
 Από την πλευρά του, το Ισραήλ, προκλητικό μέχρις εσχάτων, ευχαριστούσε δια στόματος του υπουργού Αμύνης Αχούντ Μπάρακ τους κομάντος που έλαβαν μέρος στην επίθεση. Ο κ. Μπάρακ επισκέφθηκε τους κομάντος λέγοντάς τους: «Ήρθα να σας ευχαριστήσω στο όνομα της Ισραηλινής κυβέρνησης».
 Σκηνές λύτρωσης
Οι σκηνές της απελευθέρωσης των κρατουμένων ήταν συγκλονιστικές. Αντιγράφουμε την περιγραφή τουΤζον Ντόνισον, δημοσιογράφου του BBC:
 Τους στοιβάζοουν στα λεωφορεία που μπαίνουν ένα ένα στις πύλες της φυλακή, κάτω από αφόρητο ήλιο και θερμοκρασία 40 βαθμών. Κάποιοι κρεμιούνται από τα παράθυρα των λεωφορείων φωνάζοντας "Λευτεριά στην Παλαιστίνη". Οι περισσότεροι κατευθύνονται απευθείας στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ από όπου και θα απελαθούν. Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να μιλήσει με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, επί ισραηλινού εδάφους». 
Σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ, ο αριθμός των ατόμων που θα απελαθούν ανέρχεται στους 682.
  • Οι 380 από αυτούς είναι Τούρκοι. Οι υπόλοιποι προέρχονται από 30 διαφορετικές χώρες
  • Σαρανταπέντε έφυγαν από το Ισραήλ την Τρίτη, 124 είχαν φύγει έως το απόγευμα της Τετάρτης.
  • Τουλάχιστον δέκα ήταν οι νεκροί της ισραηλινής επιχείρησης, εκ των οποίων τέσσερις Τούρκοι
  • Αγνωστος αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκε
Διεθνής έρευνα για το αιματηρό ρεσάλτο
Την συγκρότηση διεθνούς αποστολής έρευνας για την αιματηρή ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση στη ανθρωπιστική νηοπομπή για τη Γάζα, αποφάσισε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Το ψήφισμα, που προβλέπει την αποστολή «διεθνούς αποστολής για τη διερεύνηση του διεθνούς δικαίου» ενέκριναν 32 από τα 47 μέλη του Συμβουλίου, ενώ τρεις χώρες δήλωσαν αντίθετες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ. Η Γαλλία και η Βρετανία απείχαν της ψηφοφορίας.
www.ethnos.gr 

No comments: