Tuesday, June 1, 2010

Ανακοίνωση συντακτών "Έθνους" και "Έθνους της Κυριακής"

Ανακοίνωση με αφορμή τη σύλληψη της Μαρίας Ψαρά και των άλλων 80 δημοσιογράφων απο το κράτος του Ισραήλ 


Η πρώτη ενέργεια των απολυταρχικών καθεστώτων είναι να φιμώσουν την πληροφόρηση, για να φιμώσουν την ενημέρωση. Αυτό ακριβώς έγινε και χθες όταν Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στη νηοπομπή η οποία επρόκειτο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στον μαρτυρικό λαό των Παλαιστίνιων που ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στη Γάζα. Αποκλείοντας την επικοινωνία με όσους επέβαιναν στα πλοία για τη Γάζα, το κράτος του Ισραήλ απέκλεισε, στην πραγματικότητα, την ενημέρωση. Για να μη δει και μάθει ο πλανήτης από πρώτο χέρι την αλήθεια. Και τις εγκληματικές ευθύνες τους.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στα καράβια που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, ήταν 80 (σύμφωνα με πληροφορίες) συνάδελφοί μας από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους η «δικιά μας» Μαρία Ψαρά, 
ο Άρης Χατζηστεφάνου από το Σκάι και η Κατερίνα Κιτίδη από το TVXS.  Οι οικογένειές τους, οι εφημερίδες τους, οι άνθρωποί τους έχουν χάσει κάθε επαφή με αυτούς- όπως συμβαίνει και με όλους τους επιβάτες. Με μια μικρή αλλά ουσιαστική διαφορά: οι συνάδελφοί μας, αν και συμμετείχαν με όλη τους την καρδιά, βρίσκονταν εκεί καλύπτοντας δημοσιογραφικά το θέμα. 

Τους συνέλαβαν παράνομα σε διεθνή ύδατα, τους φυλάκισαν, θα τους δικάσουν ή θα τους απελάσουν. Προσβάλλοντας κατάφωρα το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας, οι αρχές του Ισραήλ παρανομούν διπλά: κρατούν αιχμαλώτους ανθρώπους που εκπλήρωναν το δημοσιογραφικό τους καθήκον. Διαμαρτυρόμαστε με όλη τη δύναμη της φωνής μας και ζητούμε την άμεση απελευθέρωση όλων, και κυρίως των συναδέλφων μας.
Η ελευθερία του Τύπου εξαρτάται και από εμάς.


ΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

No comments: