Sunday, July 4, 2010

Τι είναι η Αμερική για σας;


Στο Factbook της CIA, η Ελλάδα παρουσιάζεται συγκριτικά ως ελαφρώς μικρότερη από την Αλαμπάμα. Σκέφτομαι ότι οι περισσότεροι Ελληνες γνωρίζουν όχι μόνο που βρίσκεται η αμερικανική Πολιτεία, αλλά ξέρουν και το Sweet Home Alabama. Αντιθέτως θα υπάρχει ένας ενδιαφέρον αριθμός κατοίκων της Πολιτείας που αγνοούν την ύπαρξη της Ελλάδας. Το αναφέρω για να πείτε αυθορμήτως ότι αυτή είναι η Αμερική. Οχι δεν είναι.

Δεν μπορείς να χωρέσεις την Αμερική σε μία πρόταση, δεν μπορείς να τη συγκρίνεις με μία χώρα-είναι άστοχο όταν το κάνεις αυτό. Η Αμερική, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι χώρα. Δεν είναι καν ένα μεγάλο κομμάτι μίας ηπείρου, δεν είναι ούτε ήπειρος. Είναι ένας ξεχωριστός κόσμος και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Αν θέλετε είναι πολλές χώρες μέσα σε μία που συνδέονται με έναν ισχυρό συνεκτικό ιστό. Και αυτό είναι το πρόβλημα της Αμερικής όταν εκτίθεται προς τον υπόλοιπο κόσμο: οι άλλοι πρέπει να διαλέξουν ένα πρόσωπο για να κοιτάξουν, η Αμερική έχει πολλά για να δείξει.

Αλλά δεν μπορείς να βλέπεις μόνο το απεχθές ιμπεριαλιστικό της πρόσωπο και να μη γυρίσεις να δεις το γοητευτικό της καινοτομίας και της σκέψης που βρίσκεται στην αιχμή. Είναι τόσα πολλά τα πρόσωπα, εξαρτάται προς τα που θα κοιτάξεις. Στην Ελλάδα υποτίθεται ότι βλέπουμε και καταγγέλλουμε τις σκιές. Συνάμα όμως υιοθετούμε τόσο αμερικανικό τρόπο ζωής, λες και θέλουμε να γίνουμε Αμερικανοί, αλλά με το δικό μας τρόπο. Αλλωστε το αμερικανικό όνειρο παραμένει μία καθολική αξία, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο, μεταξύ μας και στον τρίτο.
Στο πεδίο των σχολίων αφήστε τη γνώμη σας για τις ΗΠΑ, με την ευκαιρία της 4ης Ιουλίου. Οι Αμερικανοί γιορτάζουν την ανεξαρτησία τους, εμείς την κατάκτηση του Euro...

του Κώστα Γιαννακίδη
www.protagon.gr

No comments: