Monday, July 19, 2010

Στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη...


Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίζεται το Φεστιβάλ Άνω Σύρου «Στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη» καθώς ο χώρος του σχολείου γεμίζει από τους φίλους που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εκδηλώσεις δίνοντας με τη συμμετοχή τους τον τόνο της επιτυχίας πρωτόγνωρης για την Άνω Σύρο το φεστιβάλ που συζητιέται ως πολύ ιδιαίτερο που το έχει ανάγκη το τόπος συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα με τις πιο κάτω εκδηλώσεις.

Δευτέρα 19 Ιουλίου
21:30 Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου
Κάτω από τον ζεστό ουρανό της μουσικής
Μια από τις σημαντικότερες νεανικές φωνές που μπορούν να αποδώσουν με σεβασμό στην παράδοση και με φρεσκάδα το σημερινό τραγούδι είναι η τουρκάλα τραγουδίστρια Fide Koksal.

Γεννημένη στη Σμύρνη κουβαλώντας τα χρώματα της ανατολής αποδίδει με άνεση στις δύο γλώσσες τραγούδια που αγαπήθηκαν από τη λαϊκή παράδοση της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ένα μέρος του προγράμματος βασίζεται πάνω σε κοινές μελωδίες των δύο χωρών και δείχνει με χαρακτηριστικό τρόπο πως δύο λαοί μπόρεσαν αρμονικά να συνδημιουργήσουν και να αφήσουν σε ένα τόπο όπου για αιώνες ήκμασε ο ελληνικός πολιτισμός ένα κεφάλαιο τραγουδιού και μουσικής αναντικατάστατο .
Αυτά θα μας πει τραγουδώντας η γοητευτική Fide που συνοδεύεται από εξαιρετικούς μουσικούς όπως οι Αντώνης Απέργης (ούτι, άταστη κιθάρα), Censi Hakan (βιολί), Γιώργος Στογιώργης (κανονάκι, κιθάρα), Γιάννης Παπαγιαννούλης (κρουστά).
Είσοδος: 10€ και 5€

Τρίτη 20 Ιουλίου
20:00 Προαύλιο Αγ. Τριάδας
Ποίηση και Μουσική: Οι δίδυμες αδερφές
Ποιήματά του θα διαβάσει ο κορυφαίος έλληνας ποιητής Τίτος Πατρίκιος που στα 82 του χρόνια παραμένει ένας μάχιμος της ποίησης και διαμέσου αυτής ένας ενεργός πολίτης.
Ο ποιητής θα διαβάσει ποιήματα από την εφηβική του ηλικία έως και ανέκδοτα που περικλείουν το μουσικό στοιχείο ενώ η Κερασία Κασαρτζή θα τον συνοδεύσει στο φλάουτο παίζοντας κομμάτια από το κλασσικό αλλά και τον νεώτερο ρεπερτόριο που μπορούν να συνομιλήσουν με την ποίηση του Τίτου Πατρίκιου.
Ο Τίτος Πατρίκιος που πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1954 με την ποιητική συλλογή «Χωματόδρομος» έχει αποσπάσει τα πιο θερμά σχόλια μεγάλων ποιητών (Ρίτσος, Λειβαδίτης, Βρεττάκος και άλλοι) καθώς και σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και έχει αγαπηθεί μοναδικά από τους φίλους της ποίησης στην Ελλάδα και όχι μόνο.
Μέσα από την ποίηση του Πατρίκιου περνά η νεώτερη ιστορία της Ελλάδας και κοινωνικοί αγώνες , η ανάγκη του λαού για ισότητα και ελευθερία, αλλά και η ανάγκη για έρωτα και ανθρώπινες συναισθηματικές εκφράσεις.
Ο Τίτος Πατρίκιος ταξιδεύει πολύ συχνά εκτός Ελλάδας προσκεκλημένος στα πιο σημαντικά φεστιβάλ ποίησης του κόσμου και μπορεί να θεωρηθεί σήμερα ως ο πιο χαρακτηριστικός πρεσβευτής του ελληνικού ποιητικού λόγου στον υπόλοιπο κόσμο.
Στην εκδήλωση της τρίτης το κοινό θα έχει την δυνατότητα να συνομιλήσει μαζί του.
Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 21 Ιουλίου
20:00 Σκαλάκια Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου
Συνάντηση Γέλιου
Το αποδεδειγμένο γεγονός ότι το γέλιο χαρίζει υγεία και η διαπίστωση πως το γέλιο εξαφανίζεται από τη ζωή μας είναι οι βασικές αιτίες που οι Greek Laughers θα μας χαρίσουν ένα απόγευμα διαφορετικό «Στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη».
Η γιόγκα του γέλιου είναι μια καινούργια πρωτοποριακή τεχνική προσανατολισμένη στη σωματική άσκηση η οποία συνδυάζει αναπνευστικές ασκήσεις της γιόγκα με ασκήσεις γέλιου.
Το σώμα γεμίζει με οξυγόνο καθαρίζει σε βάθος τις αναπνευστικές οδούς, γυμνάζει τους πνεύμονες και τους κοιλιακούς μύες.
Γελώντας το σώμα μας απελευθερώνει ένα κοκτέιλ ορμονών και χημικών ουσιών που έχουν θετική και θεραπευτική επίδραση στα συναισθήματά μας.
Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η υγεία μας η διάθεση μας ενώ αυξάνεται η ευεξία μας!
Στη βραδιά θα γίνει ένας συνδυασμός με ασκήσεις γέλιου , ήπιες αναπνοές και ασκήσεις stretching, ρυθμικά χειροκροτήματα, τραγούδι, και πάνω από όλα παιδική διάθεση ώστε το γέλιο να έρχεται κατευθείαν από την καρδιά. Γελώντας όλοι μαζί σαν ομάδα δημιουργούμε θετική ενέργεια η οποία πηγάζει από θετικές σκέψεις, αισθήματα και συναισθήματα.
Το στρες τα αρνητικά συναισθήματα και οι αρνητικές σκέψεις κυριολεκτικά εξουδετερώνονται. Στόχος της γιόγκα γέλιου είναι να φέρει κοντά τους ανθρώπους σε επίπεδο καρδιάς χωρίς καμία απολύτως διάκριση (φύλου, χρώματος, κοινωνικής τάξης κτλ)
Αυτό είναι και το νόημα της λέξης γιόγκα: « ένωση»!
Θα συντονίζει η Βηθλέεμ Μπαλτζή
www.greeklaughers.gr

21:00 Σκαλάκια Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου
Επιστολές προς νεώτερους πολίτες
Δύο νέοι καλλιτέχνες ο Βαγγέλης Ντουμανάς (τραγούδι, κιθάρα) και ο Ηλίας Κουλούρης (τραγούδι, πλήκτρα) παρουσιάζουν σε ένα δίωρο πρόγραμμα τραγούδια από το σημερινό ρεπερτόριο της ελληνικής δισκογραφίας ιδιαίτερα αγαπητά στη νεολαία με έντονο χαρακτηριστικό το κοινωνικό μήνυμα αλλά και τη μελωδική μουσική σύνθεση.
Ο Βαγγέλης Ντουμανάς που είναι και ο τραγουδιστής της βραδιάς αποδίδει με ήθος και αγάπη τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς έλληνες μουσικούς και έχουν αφήσει το χαρακτηριστικό στίγμα τους.
Θα ακουστούν συνθέσεις των : Κ. Βήτα, Αγγελάκα και οι Επισκέπτες, Active Member, Βελιώτη, Σιδηρόπουλο, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Θ. Παπακωνσταντίνου, Μάλαμα, Χαΐνηδες, Λοΐζο, Σαββόπουλο, The Boy, Άσιμο, Θεοδωράκη.
Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 24 Ιουλίου
21:00 Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου
Το συγκρότημα «Τρίφωνο»
Το δικό του στίγμα έχει αφήσει ήδη στο ελληνικό τραγούδι το φωνητικό σχήμα Τρίφωνο που το αποτελούν οι Ερωφίλη, ο Νίκος Κουρουπάκης και ο Δημήτρης Υφαντής. Τρεις νέοι άνθρωποι με προσωπικές πορείες στα μουσικά δρώμενα.
Μας τους γνώρισε πρώτος ο Παντελής Θαλασσινός που ανέλαβε την παραγωγή της δισκογραφικής τους δουλειάς το 2004, λίγο μετά τους είδαμε να συμπράττουν με τα Υπόγεια Ρεύματα. Το 2005 έδωσαν πολλές συναυλίες με τη λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» εντός και εκτός Ελλάδας (Λατινική Αμερική με το canto general και με τη Μαρία Φαραντούρη στο Σαν Μαρίνο την άνοιξη του 2007) το ίδιο χρόνο συμμετέχουν στο αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο με τη Χαρούλα Αλεξίου σε όλη την Ελλάδα. Η ηχογράφηση αυτής της συναυλίας έγινε πλατινένια. Την ίδια χρονιά συνεργάζονται με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Σημαντική συνεργασία για το συγκρότημα αυτή με τη Λίνα Νικολακοπούλου που είναι και παραγωγός τους. Συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές, κινηματογραφικές ταινίες και εκδόσεις CD συμπληρώνουν την πολύ καλή διαδρομή του συγκροτήματος. Το χαρακτηριστικό του σχήματος είναι και αυτό που λέει και ο τίτλος τους, προσφέρουν μαγεία μέσα από την διαφορετικότητα που χαρίζουν οι φωνές όταν η μία μπλέκεται μέσα στην άλλη προσέχοντας τις ισορροπίες, δίνοντας χώρο στην έκφραση του τραγουδιού . συνεργάζονται με πολλούς νέους μουσικούς από διαφορετικούς χώρους ενώ κάνουν οι ίδιοι τις ενορχηστρώσεις τους. «Στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη» θα τους χαρούμε σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια των Pink Floyd, Beatles, Σαββόπουλου, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Λοΐζου, και παραδοσιακά καθώς και Κραουνάκη, Αντύπα, Δήμητρα Γαλάνη, Λίνα Νικολακοπούλου, Goran Bregovic, Leonard Cohen.
www.trifono.gr
www.myspace.com/trifono
Είσοδος: 10€ και 5€

Κυριακή 25 Ιουλίου
21:00 Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου
«Ο κόσμος των ονείρων»
Νότης Μαυρουδής – Παναγιώτης Μάργαρης
Μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού πενταγράμμου ο συνθέτης και κιθαρίστας Νότης Μαυρουδής θα βρίσκεται «Στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη» έχοντας ο ίδιος γνώση βαθιά της λαϊκής μας μουσικής αλλά και γνωρίζοντας την υψηλή αισθητική που προσφέρει η αντίστοιχη μεσογειακή μουσική.
Παρουσιάζει εδώ στο φεστιβάλ, μαζί με τον ταλαντούχο συμπρωταγωνιστή του τα τελευταία χρόνια, κιθαρίστα Παναγιώτη Μάργαρη ένα πρόγραμμα που στηρίζεται στα ηχοχρώματα του οργάνου της κιθάρας και προτείνει μια μοναδική ατμόσφαιρα όπου μπορούν να συνυπάρχουν φαινομενικά αντίθετοι κόσμοι, στην πραγματικότητα όμως είναι ο ίδιος κόσμος που συνομιλεί εδώ και αιώνες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου δίνοντάς μας συχνά μουσικά αριστουργήματα τόσο με χαρακτήρα τοπικό όσο και με χροιά κοσμοπολίτικη.
Ο Νότης Μαυρούδης συνθέτης από μικρή ηλικία συμμετέχοντας στα αισθητικά, πολιτικά κινήματα του τόπου έχοντας γνώση των πολιτιστικών αρετών που μπορεί να γεννήσει το ανθρώπινο δυναμικό και ιδιαίτερα οι νέοι, ραδιοφωνικός παραγωγός, καλλιτεχνικός διευθυντής συχνά, κυρίως όμως ένας περιηγητής της μελωδίας θα είναι ο οδηγός που μέσα από τη ζεστή φωνή του θα οδηγηθούμε και θα αφεθούμε στο μαγικό κόσμο των δύο οργανοπαικτών.
Θα ακούσουμε μουσικές Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Καραϊνδρου, Νίνο Ρότα, Νίκολα Πιοβάνι, Άστορ Πιατσόλα σε μουσικές από τον κινηματογράφο, μελωδίες από τη Λατινική Αμερική και από όπου αλλού η μουσική συνδέθηκε με την ευαισθησία των ανθρώπων.
www.mavroudis.eu
Είσοδος: 10€ και 5€
www.festival-anosyros.blogspot.com

No comments: