Friday, December 3, 2010

Νίνο Ρότα -3 Δεκεμβρίου 1911- 10 Απριλίου 1979


Ο αγαπημένος, πολυακουσμένος και με χρόνια καταξιωμένες μουσικές, συνθέτης Nino Rota, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η τέχνη του είναι μοναδική. Τις μουσικές του (ακόμη και εκτός ταινιών, παρ’ ότι τις έχουμε συνδέσει η αλήθεια είναι) τις έχουμε λατρέψει. 
Μουσικά έργα και θέματα από ταινίες όπως: “La strada”, “Dolce Vita”, 8,1/2”, “The Godfather”, Romeo & Julliet”. Συνοδεία της μουσικής θα αποτελέσουν οι DIV4S, τέσσερις διάσημες σοπράνο (Denise, Isabella, Vittoria και Sofia), αγαπημένες του Andrea Bocelli καθώς και του μόνιμου μαέστρου του, που τυχαίνει να είναι ο ίδιος με αυτήν τη συναυλία.
Ο μαέστρος μας λοιπόν εν προκειμένω, δεν πρόκειται για όποιον μαέστρο. Ο Marcello Rota είναι ανιψιός του Nino Rota, καθώς και μόνιμος μαέστρος του Bocelli. Έχει διευθύνει τις σημαντικότερες ορχήστρες της Ιταλίας και της Ευρώπης, στις μεγαλύτερες λυρικές σκηνές του κόσμου. Το ρεπερτόριό του, στην όπερα είναι ευρύ με ιδιαίτερη κλίση σε έργα των: Rossini, Bellini, Verdi, Puccini.
O Nino Rota τώρα, ήταν ήδη παιδί- θαύμα, όταν τελείωσε τις σπουδές του στο Ωδείο της Santa Cicilia, ως συνθέτης και ως διευθυντής ορχήστρας. Συνέθεσε λυρικές κωμωδίες και ορατόρια, 9 όπερες καθώς και μουσική για μπαλλέτα. Για τον κινηματογράφο άρχισε να εργάζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1940. Έχει στιγματίσει τον ιταλικό κινηματογράφο της εποχής και το όνομα του έχει συνδεθεί κυρίως με σκηνοθέτες όπως: Fellini πρώτα και κύρια, Zefirelli, Visconti, Copola, De Fillipo. Με άλλα λόγια, με όλους τους σημαντικούς σκηνοθέτες της εποχής. Έχει εργαστεί και ως καθηγητής λογοτεχνίας.



3 Δεκεμβρίου 1911 10 Απριλίου 1979
Γεννήθηκε στο Μιλάνο από γονείς μουσικούς, άρχισε από μικρή ηλικία τις σπουδές του στο ωδείο της πόλης. Μετά από λίγα χρόνια ο δάσκαλος του τον έπεισε να πάει για σπουδές στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.
Την πρώτη μουσική για ταινία έγραψε το 1933 για το Treno Popolare του Ραφαέλο Ματεράτσο. 
Μετά από περίπου 20 χρόνια γνώρισε τον Φεντερίκο Φελίνι και από εκεί ξεκινάει μια συνεργασία που κράτησε για περίπου 30 χρόνια. Έγραψε μουσική για τις ταινίες "Γλυκειά ζωή,"8 1/2", "Βατερλό", "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" και για τον "Νονό".
Τιμήθηκε με όσκαρ για τη μουσική του στον Νονό ΙΙ το 1975.

No comments: