Friday, May 21, 2010

Ζάππειο FM: Εδώ Βιβλιούπολη..

της Γιούλας Ράπτη
«Αν στην εποχή του Μπρεχτ πρόοδος ήταν το να φωνάζουμε, σήμερα πρόοδος είναι να ακούμε και να μας προβληματίζουν οι διαφορετικές φωνές». Συμφωνούμε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου, Λουκά Ρινόπουλο, τριγυρνώντας στον κήπο του Ζαππείου, όπου γίνονται οι τελευταίες εργασίες για να ανοίξει σήμερα η 33η ΄Εκθεση Βιβλίου.

Μιλάμε για την κρίση και την κοινή διαπίστωση ότι το έλλειμμα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτισμού και παιδείας, όπως και η χρεοκοπία μοιάζει να είναι και ηθική. «Ένας λόγος παραπάνω- λέει- για να καταλάβουμε σήμερα ότι το βιβλίο δεν είναι είδος πολυτελείας, αλλά μπορεί να μας διδάξει τον δρόμο στον οποίο θα συναντήσουμε τον ουτοπικό εαυτό μας, εκείνον που και στις πιο δύσκολες συνθήκες μπορεί να προτείνει το διαφορετικό».

Τα 100 και πλέον περίπτερα των εκδόσεων είναι έτοιμα και στέκομαι με απορία μπροστά σ αυτό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. «Είναι συνδιοργανωτές της ΄Εκθεσης φέτος» μου εξηγεί από τον Σύλλογο Εκδοτών ο Σάμης Γαβριηλίδης και μιλάει ενθουσιασμένος για την καλή δουλειά που έχουν κάνει με βιβλία εκλαϊκευμένης Φυσικής, για θέματα πολύ ενδιαφέροντα.

Η Εκθεση Βιβλίου γυρνάει εδώ, στο Ζάππειο, που ξεκίνησε πριν από 3 δεκαετίες. Θα είμαι κι εγώ εκεί, στο μικρό ραδιοφωνικό studio, που θα εκπέμπει από τον χώρο της έκθεσης, καθημερινά (6-10 μ.μ) με μουσική, σχόλια, συνεντεύξεις συγγραφέων, guest stars, διαγωνισμούς, δώρα. 

Θα σας έλεγα, από συνήθεια, μείνετε συντονισμένοι, αλλά δεν υπάρχει συχνότητα, γι αυτό θα σας πω «ελάτε μια βόλτα από το Ζάππειο». Αυτό τον καιρό έχει μια ξεχωριστή σημασία να τιμήσουμε το βιβλίο, όχι μόνο σαν κατ΄ιδίαν αγαπημένο φίλο αλλά και ως ένα κοινωνικό χώρο που μπορούμε να συναντηθούμε, να μιλήσουμε, να ακούσουμε και να ακουστούμε.

Σας περιμένω.


Διάρκεια: 17 εως 30 Μαΐου
Ωρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Πέμπτη: 6:00μ.μ -10:30 μ.μ
Παρασκευή & Σάββατο: 6.00 μ.μ -11.00 μ.μ
Κυριακή: 11:00 π.μ - 10:30 μ.μ
 www.protagon.gr

No comments: