Friday, May 28, 2010

Νέο λογισμικό αναγνωρίζει το σαρκασμό σε κείμενα του Web..

Ισραηλινοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο πρόγραμμα, που μπορεί να καταλάβει αν μια φράση που γράφεται στο Ίντερνετ, εμπεριέχει σαρκασμό.

Οι υπολογιστές βελτιώνονται όλο και περισσότερο όσον αφορά την ικανότητά τους να καταλαβαίνουν τις ανθρώπινες γλώσσες, χάρη σε εξελιγμένους αλγόριθμους που μπορούν να αναλύσουν τις προτάσεις και να «αισθανθούν» πότε αυτές περιέχουν αρνητικά ή θετικά συναισθήματα.
Όμως ο σαρκασμός είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτός πολλές φορές ακόμα και από τους ανθρώπους – πόσο μάλλον από τους υπολογιστές.
  
Το νέο πρόγραμμα, που προχωρά μακρύτερα από κάθε άλλο μέχρι σήμερα στην ανίχνευση του σαρκασμού στο γραπτό λόγο, αναπτύχθηκε από ερευνητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ υπό τον Άρι Ράποπορτ, σύμφωνα με το New Scientist.
  
Οι ερευνητές έχουν εκπαιδεύσει το λογισμικό να αναγνωρίζει το σαρκασμό, τροφοδοτώντας το με μια σειρά από προτάσεις που θεωρούνται σαρκαστικές.
Σε πειράματα ανάλυσης περιεχομένου που έγιναν, με βάση κείμενα στο Amazon.com και στο Twitter, το πρόγραμμα συμφώνησε σε ποσοστό 77% και 83% αντίστοιχα με εθελοντές ανθρώπους ότι κάποια φράση εμπεριείχε σαρκαστική διάθεση.
  
Όπως παρατήρησε ο ειδικός γλωσσολόγος Ντέηβιντ Τράουμ του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, ούτως ή άλλως είναι δύσκολο να συμφωνήσουν μεταξύ τους ακόμα και οι άνθρωποι για το τι συνιστά σαρκασμό, συνεπώς τα παραπάνω ποσοστά του λογισμικού δείχνουν ότι οι υπολογιστές χονδρικά μπορούν να είναι εξίσου καλοί στο να κρίνουν τι είναι σαρκαστικό.
  
Η ισραηλινή έρευνα παρουσιάστηκε στη διεθνή συνδιάσκεψη ΑΑΑΙ στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα.
Το νέο εργαλείο λογισμικού μπορεί, μεταξύ άλλων, να αξιοποιηθεί από εταιρίες μάρκετινγκ και διαφήμισης, ώστε να αναλύουν online τα συναισθήματα και τις διαθέσεις των καταναλωτών για συγκεκριμένα προϊόντα, με βάση σχόλια που γράφονται σε ιστολόγια, κοινωνικά δίκτυα κλπ.
www.enet.gr

No comments: