Sunday, May 2, 2010

We Are Happy To Serve You..


Ο Leslie Buck, δημιουργός του διάσημου ελληνοπρεπούς χάρτινου ποτηριού μιας χρήσης, πέθανε τη Δευτέρα 26 Απριλίου, σε ηλικία 87 ετών.

Έχοντας γλυτώσει από τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως των Ναζί, ο εβραϊκής καταγωγής Leslie Buck, βρέθηκε στη Νέα Υόρκη. Η τύχη του στη νέα πατρίδα τον έφερε κατά ένα ενδιαφέροντα τρόπο κοντά στους Έλληνες μετανάστες, αφού επί δεκαετίες τους προμήθευε με τα αρχαϊκής έμπνευσης χάρτινα ποτηράκια τα οποία σχεδίασε. Τα ποτηράκια αυτά έχουν πλέον γίνει σήμα κατατεθέν και μέρος της συλλογικής εικόνας της σπουδαίας μεγαλόπολης. Γεμάτο αχνιστό καφέ, το ποτήρι του Buck ζέστανε τα χέρια εκατομμυρίων Νεοϋορκέζων και επισκεπτών, στους κρύους δρόμους το χειμώνα, και επάξια πήρε τη θέση του ανάμεσα στα υπόλοιπα εμβλήματα της αμερικάνικης ποπ κουλτούρας.

Ο Leslie Buck δημιούργησε στη δεκαετία του 1960 το ελληνοπρεπές anthora, όπως λέγεται το ποτηράκι --από τον τρόπο που ο ανατολικοευρωπαίος Buck πρόφερε τη λέξη amphora, δηλαδή «αμφορέας» στα αγγλικά. Βασικός πελάτης του Buck ήταν τα πάμπολλα ελληνικής ιδιοκτησίας ντάινερ, τα φτηνά καθημερινά εστιατόρια, που γνώριζαν μεγάλη άνθηση. Οι Έλληνες επιχειρηματίες κυριαρχούσαν και εξακολουθούν να κατέχουν σημαντική θέση στην αγορά της εστίαση στις ΗΠΑ. Στα χρώματα της γαλανόλευκης, με το ελληνικό κλειδί σαν σιρίτι γύρω, και έναν αμφορέα στο πλάι, το ποτηράκι γράφει με αρχαιοπρεπή γράμματα: We are happy to serve you (ευχαρίστησή μας που σας εξυπηρετούμε).

Είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κιτς, και οι απομιμήσεις που ακολούθησαν πολλές. Σήμερα μπορεί να έχει σχεδόν εξοβελιστεί από τα μεγάλα πλαστικο-χάρτινα ποτήρια του Starbacks, καθώς το σχέδιό του δε συμβιβάζεται πλέον με τα γούστα της μεσαίας τάξης των Νεοϋορκέζων. Παρότι όμως το anthora, δεν παράγεται πλέον στους τεράστιους αριθμούς των περασμένων χρόνων, απεικονίζεται σαν σήμα της πόλης σε κάθε είδους μπλουζάκια και αναμνηστικά, μαζί με το «I Love NY» και το άγαλμα της Ελευθερίας. Στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης πουλιέται η «πολύτιμη» κεραμική έκδοσή του, ανάμεσα σε αντικείμενα του Πικάσο, και του Φρανκ Λόιντ Ράιτ.

Ο Leslie Buck που δημιούργησε το anthora μπορεί να χάθηκε, όμως η δημιουργία του είναι μια ακόμα ιστορία επιτυχίας των κατατρεγμένων όλου του κόσμου --Εβραίων, Ελλήνων, Ινδών, Κινέζων, Κορεταών και όλων των άλλων μεταναστών στις ΗΠΑ, τη χώρα όπου η αξία της ιδέας, της δουλειάς και της δημιουργίας αναγνωρίζεται, δίχως τάξικά κόμπλεξ, και ανεξάρτητα από τις εθνότητες, τα μέσα και τις γνωριμίες...

Η ιστορία του χάρτινου κιτς ανθορέα θα μπορούσε να είναι έμπνευση για όλους εμάς, στις δύσκολες ώρες που περνάμε. Δείχνει πως καθένας μας θα μπορούσε ίσως έξυπνα, απλά, και δίχως μεγαλεπίβολη οργάνωση, να επινοήσει, να δημιουργήσει ή να αξιοποιήσει κάτι που έχει στο μυαλό του. Κι αν δεν καταφέρουμε τώρα να φτιάξουμε και στην Ελλάδα ανάλογο κλίμα, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να δοκιμάσει κάποιος την τύχη του στις ΗΠΑ...

www.protagon.gr

No comments: