Tuesday, April 13, 2010

Σαν σήμερα (13 Απριλίου 1984)...


 ...πέθανε ο ηθοποιός Διονύσης Παπαγιαννόπουλος

Γεννήθηκε στο Διακοφτό Αχαΐας το 1912. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή στο έργο «Βασιλιάς Ληρ». 
Την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση την έκανε το 1947, στην ταινία «Τα παιδιά της Αθήνας» ενώ έπαιξε συνολικά σε 136 ταινίες. 
Από τους ξεχωριστούς πρωταγωνιστικούς του ρόλους στον κινηματογράφο, ήταν ο "Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται" το 1977, που ήταν η τελευταία ταινία της Φίνος Φίλμς και σφράγισε το τέλος μιας εποχής. Δούλεψε και για την τηλεόραση κάνοντας μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, ως Κυρ Γιώργης στο τηλεοπτικό Λούνα Παρκ.
Από το 1961 δημιούργησε το δικό του θίασο και ερμήνευσε σημαντικούς ρόλους σε νεοελληνικές κωμωδίες που οι περισσότερες μεταφέρθηκαν και στον κινηματογράφο. Ηθοποιός με τεράστιο ταλέντο και απίστευτη υποκριτική τεχνική. Άφησε το στίγμα του σε όλους τους ρόλους που έπαιξε, κωμικούς ή δραματικούς. Αξιοσημείωτες είναι οι ερμηνείες του στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη “Το μεγάλο μας τσίρκο” όπου έκανε τον τον Κολοκοτρώνη, τον Βενιζέλο και τον Καραγκιόζη. Ένα επίσης χαρακτηριστικό ρόλο έκανε στην τελευταία του κινηματογραφική συμμετοχή, στο “Ταξίδι στα Κύθηρα” του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
 Το 1968 βραβεύτηκε με το βραβείο των ελλήνων κριτικών για την ταινία «Το κανόνι και το αηδόνι». Δεν παντρεύτηκε ποτέ. Πέθανε στις 13 Απριλίου του 1984.

No comments: