Saturday, April 10, 2010

Εκλογές στη Βρετανία..


Επιστροφή στα ΄80s   Ποιοι είναι οι Τόρις; Οι κληρονόμοι της Μάργκαρετ Θάτσερ και της εποχής που η ανεργία  στους νέους ξεπερνούσε το 20%. «Μην τον αφήσετε να γυρίσει τη Βρετανία στη δεκαετία του  1980», γράφει η αφίσα των Εργατικών στην οποία εικονίζεται ο Ντέιβιντ Κάμερον καθισμένος  στο καπό ενός παλιού Αudi Quattro. Οι Συντηρητικοί απάντησαν με το ίδιο ακριβώς πόστερ,  αλλάζοντας τη λεζάντα σε «Βάλε μπρος το Quattro. Ηρθε η ώρα της αλλαγής» και την  υποσημείωση: «Η ιδέα είναι μια ευγενική προσφορά του Εργατικού Κόμματος».
Οι Βρετανοί καλούνται στις κάλπες γιατις 6 Μαΐου, σε μια περίοδο που φαίνεται να μη λείπει σχεδόν τίποτα στη χώρα τους: ζουν στο πετσί τους τη χειρότερη οικονομική κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είδαν τους εκπροσώπους τους στη Βουλή να λυμαίνονται σκανδαλωδώς τα δημόσια ταμεία, θα παρακολουθήσουν για πρώτη φορά τρία τηλεοπτικά ντιμπέιτ, ενώ στη γωνία παραφυλάει το εφιαλτικό σενάριο της ακυβερνησίας. Τουλάχιστον δείχνουν να μη χάνουν το χιούμορ τους. 
Το χιούμορ τους φαίνεται ότι δεν έχουν χάσει ούτε εκείνοι που διεκδικούν την ψήφο τους. Ο Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών, την περασμένη Τρίτη, ως «το χειρότερα φυλαγμένο μυστικό των τελευταίων χρόνων» μετά τη συνάντησή του με τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία «δέ χθηκε ευγενικά» το αίτημά του για τη διάλυση της Βουλής. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα είχε κάθε λόγο να μην έχει όρεξη για αστεία - τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα: περίμενε δέκα ολόκληρα χρόνια για να διαδεχθεί τον Τόνι Μπλερ κι όταν επιτέλους τα κατάφερε, κλήθηκε να διαχειριστεί την οικονομική κρίση. Εως το περασμένο καλοκαίρι, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα παραδιδόταν αμαχητί στα νύχια των Τόρις. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν ήταν δύσκολο να τον φανταστεί κανείς να βρίζει με τα χειρότερα λόγια και να πλακώνει στο ξύλο τους συμβούλους του στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος του «Οbserver» Αντριου Ρόνσλεϊ στο βιβλίο του «Το τέλος του πάρτι».

Οι δημοσκοπήσεις Εσχάτως, όμως, ο συνήθως δύσθυμος Μπράουν χαμογελά- πράγμα που οφείλει στους δημοσκόπους: σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, η διαφορά που χωρίζει το κόμμα του από τον αντίπαλό του έχει μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό. Εάν η διαφορά κλείσει στο 4% και χάρις στο πλειοψηφικό σύστημα «μια έδρα μια περιφέρεια», οι Εργατικοί θα κατακτήσουν περισσότερες έδρες από τους Συντηρητικούς και θα έχουν τον πρώτο λόγο ακόμη και αν δεν έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή. Παραδόξως, ούτε ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει χάσει το χαμόγελό του. Ενδεχομένως, να μην το επιτρέπει η αριστοκρατική του καταγωγή και οι σπουδές του στο φημισμένο Ιτον. Εάν κερδίσει τις εκλογές, ο Κάμερον θα γίνει ο 19ος πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας που θα προέρχεται από ένα σχολείο όπου η απάντηση στην ερώτηση «τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις» είναι «prime minister».

Κάπως έτσι, οι δύο ηγέτες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στους επικοινωνιολόγους του Μπαράκ Ομπάμα και στην ευρηματικότητα των διαφημιστών τους. Κι επειδή το πάθος για τον τζόγο στη Βρετανία χάνεται πιο δύσκολα και από το χιούμορ, τα γραφεία στοιχημάτων έπιασαν ήδη δουλειά...


www.tanea.gr 

No comments: