Thursday, April 1, 2010

Πλάκα μου κάνεις;



Κατά μία εκδοχή ζούμε μία πρωταπριλιάτικη φάρσα που δεν λέει να τελειώσει. Γύρω μας συμβαίνουν πράγματα που, πριν από μερικά χρόνια, θα τα θεωρούσαμε περιεχόμενο φάρσας. Δεν είναι και λίγα. Πρωταπριλιάτικα στοιχεία μπορείτε να βρείτε παντού: στην κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας, στη σύνθεση της κυβέρνησης, στην προηγούμενη κυβέρνηση, στους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, στους δημοφιλείς star των media και του θεάματος.

Εκ των πραγμάτων η ευρηματικότητα των ελληνικών μέσων εξαντλείται, ξεπερνιέται από την τρέχουσα επικαιρότητα. Μένει βέβαια να δούμε τι θα κάνουν και αυτήν την πρωταπριλιά αν και το πιθανότερο είναι να επιλέξουν κραυγαλέες φάρσες με οικονομικό περιεχόμενο. Σήμερα, ας πούμε, δεν αποκλείεται να διαβάσουμε για την επιστροφή της δραχμής, δεν μπορεί, όλο και κάποιος θα υποκύψει στον πειρασμό της ευκολίας. Ομως οι πλέον πετυχημένες φάρσες είναι αυτές που δεν έχουν σχέση με την τρέχουσα επικαιρότητα. Κάπως έτσι θυμόμαστε δημοσιεύματα για αλλαγή στο χρώμα των ταξί, την ανακάλυψη του τάφου του Σωκράτη,  αγορά του Ριζοσπάστη από τον Κοσκωτά, την επιστροφή των Φόκλαντς στην Αργεντινή. Και άλλα: η μεταφορά της στέγης Καλατράβα στην Κίνα, η άφιξη του Μουρίνιο για τον Ολυμπιακό, Τα μεγάλα μέσα του εξωτερικού αποφεύγουν να ακολουθούν την πεπατημένη ή, τέλος πάντων, στίβουν περισσότερο το μυαλό τους πριν δημοσιεύσουν τη φάρσα. Και να μερικές από τις πλέον πετυχημένες:

BBC, 1957: Τηλεοπτικά πλάνα που δείχνουν Ιταλούς να μαζεύουν σπαγγέτι από τα δένδρα.
ΒΒC, 2008: Αποκαλύφθηκε αποικία ιπτάμενων πιγκουίνων στον Αμαζόνιο. Πλάνα πιγκουίνων στη ζούγκλα. 
BBC, 1980: Το Big Ben θα γίνει ψηφιακό.
Αγγλικός ραδιοφωνικός σταθμός Kix 96: Ο παραγωγός έχει τηλεφωνήσει στον Νέλσον Μαντέλα και του λέει ότι είναι ο Τόνι Μπλερ.
Ολλανδική τηλεόραση, δεκαετία 1950: Κατέρρευσε ο πύργος της Πίζας.
Burger King 1998: Με διαφήμιση της στη USA Today η εταιρία ισχυρίστηκε ότι φτιάχνει burgers για αριστερόχειρες.
ΝΑSA 2005: Η ανακοίνωση έλεγε για νερό στον Αρη (Water on Mars). Οι φωτογραφίες, όμως, έδειχναν ένα ποτήρι νερό πάνω σε μία μπάρα σοκολάτας της Mars.
Google 2007: Η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει τις υπηρεσίες του gmail και σε χαρτί...
Σουηδική τηλεόραση, 1962: Χιλιάδες τηλεθεατές προσπαθούσαν να μετατρέψουν το δέκτη τους σε έγχρωμο, τοποθετώντας μία νάιλον κάλτσα στην οθόνη.
M.I.T (Massachusetts Institute of Technology), 1998: Το ίδρυμα ανακοίνωσε την πώληση του στη Disney.
Τηλεόραση στην Αυστραλία, 1975: Η χώρα θα εγκαταλείψει το σύστημα μέτρησης της ώρας και θα υιοθετήσει καινούργιο με το λεπτό να έχει 100 δευτερόλεπτα.
www.protagon.gr 

No comments: