Tuesday, April 13, 2010

Ένα... πάρτι για τις αρκούδες..

Ενα παστέλι 20 μέτρων, που έχει γραφτεί ήδη στο βιβλίο Γκίνες, ένα λαχταριστό γλυπτό από μέλι και δεκάδες μπισκότα μελιού και βουτύρου, διά χειρός Στέλιου Παρλιάρου, ήταν τα... συστατικά του «αρκουδο-πάρτι» που στήθηκε χθες το μεσημέρι στο Καταφύγιο Αρκούδας της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος» στο Νυμφαίο της Φλώρινας.
Ενα... πάρτι για τις αρκούδες

Οι 13 πρώην αιχμάλωτες αρκούδες που φιλοξενούνται σ’ αυτό μυρίστηκαν από μακριά τις λιχουδιές και στήθηκαν από νωρίς σε... παράταξη μπροστά στην περίφραξη, περιμένοντας το ανέλπιστο δώρο. Η ανταπόκρισή τους, όμως, όταν μοιράστηκαν οι μερίδες, δεν ήταν το ίδιο ενθουσιώδης για όλες.
Η Βέσνα, μία από τις τρεις «Σέρβες» αρκούδες που ήρθαν από τον ζωολογικό κήπο του Βελιγραδίου κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του 1999, έπεσε με τα μούτρα στο μέλι, καταβροχθίζοντας ό,τι έβρισκε και ζητώντας συμπλήρωμα. Στον αντίποδα, ο «Αμερικανός» Ντιουκ, που είναι περισσότερο των... αλμυρών, ούτε που μύρισε τις λιχουδιές.
Διαφωνία...Λίγα μέτρα παραδίπλα, ο Κυριάκος και η Ειρήνη είχαν μία μικρή διαφωνία για ένα κομμάτι παστέλι, με τη δεύτερη να υποχωρεί μετά το γρύλισμα του πρώτου, ενώ ο Μήτσος, που συνήθως τρελαίνεται για μέλι, δοκίμασε μάλλον αδιάφορα. «Γερνάει κι αυτός», ήταν το σχόλιο μεταξύ των υπεύθυνων του Καταφυγίου, κι αμέσως σκέφτηκαν τον απόντα της παρέας: τον υπέργηρο Αντρέα, το παγκόσμιο φαινόμενο που έχει περάσει τα 45 χρόνια, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των αρκούδων δεν ξεπερνάει τα 25.
Σχεδόν τυφλός και κουφός, πλέον, φιλοξενείται μόνος του σε ειδικό χώρο για να μην τον ενοχλούν οι άλλες.
«Οπως τα μέλη μιας οικογένειας έχουν διαφορετικές προτιμήσεις στο φαγητό, έτσι και οι αρκούδες. Αλλος τρελαίνεται για αρακά, άλλος ούτε να τον μυρίσει. Αλλος είναι λιχούδης, άλλος δεν τρώει μέλι», είπε στο «Εθνος» ο υπεύθυνος δράσεων του «Αρκτούρου» Λ. Γεωργιάδης.
Αρκουδο-πάρτι
Τις... γλύκαναν με παστέλι 20 μ. και με γλυπτό από μέλι με αρκουδάκια
Το αρκουδο-πάρτι ήταν μία πρωτοβουλία της Λέσχης Ελλήνων Αρχιμαγείρων, η οποία τον περασμένο Ιανουάριο, σε συνεργασία με την εταιρεία μελιού Melittera-Apipharm, έφτιαξε το παστέλι - γίγαντα 20 μέτρων και το γλυπτό με τα 50 αρκουδάκια από μέλι, με σκοπό να γλυκάνει τις 13 αρκούδες του Νυμφαίου, οι οποίες ωστόσο τότε ήταν σε χειμερία νάρκη. Στη χθεσινή εκδήλωση συνέδραμε και ο γνωστός σεφ Σ. Παρλιάρος, ο οποίος παρασκεύασε και έστειλε στη Φλώρινα μπισκότα από μέλι και βούτυρο, με τη μορφή αρκούδας. «Τα γλυκά, και ιδιαίτερα το μέλι, είναι από τις αγαπημένες τροφές των αρκούδων, αλλά δεν είναι η βασική τους διατροφή, η οποία στηρίζεται κατά 75% σε τροφές φυτικής προέλευσης», ανέφερε η υπεύθυνη ενημέρωσης της περιβαλλοντικής οργάνωσης Β. Πετρίδου. Οι περισσότερες έχουν προβλήματα στην οδοντοστοιχία, αποτέλεσμα της κακής διατροφής από τους αρκουδιάρηδες «εκπαιδευτές» τους, ενώ πολλές έχουν και τραυματική εμπειρία από... οδοντίατρο. Στο καθημερινό τους διαιτολόγιο περιλαμβάνονται φρούτα, λαχανικά, χόρτα, ψάρι, ψωμί και ως σνακ ξηροί καρποί και κροκέτες. Μια ενήλικη αρκούδα χρειάζεται από 8 έως και 25 κιλά τροφής ημερησίως, ανάλογα με την εποχή.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
www.ethnos.gr 
No comments: