Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης το 1998 από την Εταιρεία Συγγραφέων, επειδή είναι η ημέρα της Εαρινής Ισημερίας - αρχή της Άνοιξης.
Η Εαρινή Ισημερία είναι η στιγμή που ισορροπεί το φως με το σκοτάδι, ένα σημείο σταθερό στον κύκλο του χρόνου, υπόμνηση του αιώνιου μέσα στο εφήμερο, του παντοτινού μέσα στο μεταβαλλόμενο: όπως ακριβώς είναι και η Ποίηση.
Tο 2001, η UNESCO, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων, πρέσβη Βασίλη Βασιλικού, υιοθέτησε την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης», αναθέτοντας μάλιστα στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό, την ίδια χρονιά. Την εκτέλεση της απόφασης υλοποίησε τότε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.
Φέτος, η ημέρα αφιερωμένη στον Νίκο Καββαδία. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) επέλεξε τον Ν. Καββαδία, θέλοντας να τιμήσει τα 100 χρόνια από τη γέννησή του που συμπληρώνονται τη χρονιά αυτή.
Εκδηλώσεις:
Εκατό ποιητές θα εκθέσουν τη δουλειά τους στη σκηνή του Bacaro (Σοφοκλέους 1, Αθήνα).
Επίσης, ο ΙΑΝΟΣ για πέμπτη συνεχή χρονιά, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και καλεί ανθρώπους από τον χώρο του Πολιτισμού να διαβάσουν το αγαπημένο τους ποίημα. Παράλληλα συνθέτες, ερμηνευτές και διαφορετικά μουσικά σχήματα μας ταξιδεύουν στην μελοποιημένη ελληνική και παγκόσμια ποίηση. Διαβάζουν: Αμπαζής Παντελής, Αραβανής Σπύρος, Ασωνίτης Αλέξανδρος, Βιντιάδης Μηνάς, Γιανναράς Χρήστος, Ηλιόπουλος Βαγγέλης, Καλπούζος Γιάννης, Κόρδης Γιώργος, Λιάνης Γιώργος, Μουζακίτης Χρύσανθος, Μπούρας Κωνσταντίνος, Ρικάκη Λουκία, Σαββόπουλος Πάνος, Σιδέρης Νίκος, Σουλιώτης Γιάννης, Σταμάτης Αλέξης, Σταυρόπουλος Σταύρος, Χατζόπουλος Θανάσης, Χούκλη Μαρία κ.α. Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010, ώρα 19:00, Ιανός, Σταδίου 24, Αθήνα, είσοδος ελεύθερη.
Στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης συμμετέχει και το Μουσείο Μπενάκη, με ένα αφιέρωμα στον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο. Το τιμητικό αφιέρωμα (21/3, 17:30-20:30, αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ. 210-3453111 ) περιλαμβάνει ομιλίες των Ερατοσθένη Καψωμένου (καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) Βιντσέντζο Ρότολο (ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου Παλέρμο), Τίτου Πατρίκιου (ποιητή), Βαγγέλη Αθανασόπουλου (καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών), Ντέιβιντ Κόνολι (αναπληρωτή καθηγητή ΑΠΘ), Ελένης Τζινιέρη-Τζανετάκου (διευθύντριας Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου). Θα ακολουθήσει (ώρα 20:30) η πρώτη δημόσια προβολή της ταινίας της Αθανασίας Δρακοπούλου Περιουσιακά Στοιχεία (διάρκεια 90').
Ακόμα, από τις 21 Μαρτίου ως τις 20 Απριλίου παρουσιάζεται η έκθεση πρώτων εκδόσεων, φωτογραφιών, ντοκουμέντων από τη συλλογή του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου (Κεντρικό Κτήριο, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι, τηλ. 210-3671000).
Στην Πάτρα, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, η ΔΕΠΑΠ, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Πατρών συνδιοργανώνουν συναυλία, με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων την Κυριακή 21 Μαρτίου και ώρα 21.00 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων υπό τη διεύθυνση του Θανάση Τσιπινάκη θα ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση το έργο της Κικής Δημουλά «Το τελευταίο σώμα μου» που έχει μελοποιήσει ο Σάκης Παπαδημητρίου και θα τραγουδήσει η Μαρία Φαραντούρη. Η ενορχήστρωση είναι του Γιώργου Αναστασόπουλου και της Βάσως Δημητρίου. Ποιήματα της Κικής Δημουλά, η οποία θα παραβρεθεί στην συναυλία, θα διαβάσει η ηθοποιός Αλεξάνδρα Σακελαροπούλου. Αναφορά στο έργο της ποιήτριας, και ειδικά στο «Τελευταίο σώμα μου» θα κάνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας Γιάννης Παππάς.
http://tvxs.gr/
No comments:
Post a Comment