Wednesday, February 10, 2010

Animfest in Athens


Ο David  Polonksy,  καλλιτεχνικός  διευθυντής της  ταινίας «Βαλς με  τον Μπασίρ», θα  αναλύσει το  ρεαλιστικό του  στυλ σε  masterclass
Αστραφτεροί πρωταγωνιστές της μεγάλης οθόνης, ντίβες, καρατερίστες και νέα ανερχόμενα ταλέντα έρχονται στην Αθήνα. Αυτοί και οι δημιουργοί τους, σημαντικά ονόματα των κινουμένων σχεδίων, συμμετέχουν στο Αnimfest, τo 5o Διεθνές Φεστιβάλ Αnimation της Αθήνας. Ένα «ραντεβού» που έχουν σημειώσει στην ατζέντα τους οι φίλοι των κινουμένων σχεδίων, αλλά και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ. Το οποίο για φέτος συγκεντρώνει ήδη συμμετοχές από περισσότερες από 30 χώρες.

Σταρ της τέχνης των κινουμένων σχεδίων, όπως ο Ολλανδός Ρaul Driessen, o Βρετανός Βarry Ρurves και ο Έλληνας δημιουργός Μιχάλης Αρφαράς είναι τα τιμώμενα πρόσωπα, στα οποία θα γίνουν αφιερώματα από τις 11 ώς τις 14 Μαρτίου που πραγματοποιείται το Φεστιβάλ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Μάλιστα θα έρθουν να μιλήσουν για τα μυστικά της τέχνης τους, το πώς αυτή εξελίσσεται, για τις τεχνικές τους και τις εμπνεύσεις τους και άλλοι δημιουργοί, όπως ο διευθυντής του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αnimation Τon Crone και ο David Polonksy από τo Ισραήλ (για την ταινία «Βαλς με τον Μπασίρ») σε παράλληλα masterclasses.

«Η στενή σχέση ανάμεσα στον καλλιτέχνη και τον ήρωά του που δημιουργείται κατά τη διαδικασία της δημιουργίας έχει ως αποτέλεσμα το πάθος του ίδιου του δημιουργού να περνάει στον ήρωα και σε αυτό που κάνει». Είναι η άποψη του Ρurves, που έχει κάνει σπουδές στο ελληνικό Δράμα και διατυπώνει τις απόψεις του στο βιβλίο του «Stop Μotion: Passion, Ρrocess and Ρerformance», ενώ ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζει το «σαιξπηρικό» του «Νext». Ο Ρurves μάλιστα ήταν ο επικεφαλής animator στους εξωγήινους του «Μars Αttacks», με τις σκηνοθετικές οδηγίες του Τιμ Μπάρτον.

Το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ αφορά το διεθνές τμήμα ταινιών animation μικρού μήκους και το ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα. Αλλά στο πρόγραμμα υπάρχουν και ταινίες μεγάλου μήκους που θα προβληθούν από την πρόσφατη παραγωγή, όπως η διάσημη και cult «Coraline», το «Τhe Strings» και άλλες. 
www.tanea.gr
http://www.animationcenter.gr/

No comments: