Sunday, February 21, 2010

Η ζωή τους ξεπερνά τα σύνορα..


Έχουν στοιχεία από πολλές κουλτούρες, μιλούν πολλές γλώσσες και συγγενείς τους βρίσκονται σε κάθε άκρη της γης. Και δεν τους ενδιαφέρει να ανήκουν κάπου...

Πολυπολιτισμικός, πολύγλωσσος, με ρίζες που απλώνονται σε τρεις και τέσσερις ηπείρους και αξίες που ξεπερνούν εθνικότητα και χρώμα του δέρματος. Είναι ο οικουμενικός πολίτης, μέλος μιας νέας φυλής που μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς στο παγκόσμιο χωριό. 

Τα μέλη αυτής της φυλής ενδημούν κυρίως εκεί όπου ανθεί ο κοσμοπολιτισμός· στο Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο στην Ευρώπη, στο Χονγκ Κονγκ στην Ασία, στο Σαν Φρανσίσκο στις Ηνωμένες Πολιτείες και φυσικά στη Νέα Υόρκη. Στο Σόχο της αμερικανικής μητρόπολης ζει ένα χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της «γενετικής μετάλλαξης». Η Τζούλια Χιλεσχάιμερ γεννήθηκε στη Γερμανία, μεγάλωσε στο Λονδίνο και κάποια στιγμή μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη. Σε μια κινέζικη γιορτή για τον νέο χρόνο γνώρισε τον Τόχρου Νακαμούρα, έναν Γιαπωνέζο φωτογράφο. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, έζησαν για κάποια χρόνια στο Μεξικό και σήμερα μοιράζονται τον χρόνο τους ανάμεσα στο Σόχο και την Ιταλία. Η κόρη τους Χάνα φοίτησε- πού αλλού;- στο διεθνές σχολείο του ΟΗΕ. «Για μένα και τους φίλους μου αυτός ο ΄΄μπασταρδεμένος΄΄ κόσμος μάς φαινόταν απολύτως φυσιολογικός. Οι οικογένειές μας ήταν διασκορπισμένες σε τρεις και τέσσερις ηπείρους. Κάναμε υπερατλαντικά ταξίδια για να γιορτάσουμε γενέθλια και Χριστούγεννα» λέει η Χάνα, η οποία έκανε σπουδές στο Παρίσι, το Τόκιο, τη Βουδαπέστη και τη Φλωρεντία.
Στη Νέα Υόρκη. Τριάντα ενός ετών σήμερα, η Χάνα Νακαμούρα ακολούθησε τα επαγγελματικά βήματα του πατέρα της. Εργάζεται ως φωτογράφος στη Νέα Υόρκη και για τις ανάγκες της δουλειάς της ταξιδεύει συχνά στο Μιλάνο. Η φυλή των οικουμενικών πολιτών έχει ανοσία στο τζετ λανγκ. «Αυτή η ζωή - προσθέτει η Χάνα- έχει γίνει το ΄΄new normal΄΄, το νέο φυσιολογικό. Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους σαν και μένα. Όχι μόνο τους πρώην συμμαθητές μου στο σχολείο του ΟΗΕ, αλλά και πολλούς φίλους και γείτονες στη γειτονιά του Μανχάταν όπου μένω. Οι ιστορίες τους έχουν πολλά κοινά με τη δική μου, οι συγγενείς τους είναι πολύ μακριά, ο τρόπος ζωής τους και οι δουλειές τους ξεπερνούν τα σύνορα». Αν θα έπρεπε να προσδιορίσει την εθνοτική ταυτότητά της τι θα επέλεγε; Η Χάνα Νακαμούρα είναι Γερμανο-αμερικάνα ή Αμερικανο-γιαπωνέζα; Στον ανταποκριτή της εφημερίδας «Repubblica» αρνείται να δώσει μια απάντηση: «Θυμάμαι στο Πανεπιστήμιο, εδώ στις ΗΠΑ, μου πρότειναν να γραφτώ στην ένωση των Ασιατών φοιτητών λόγω των χαρακτηριστικών μου. Αλλά εγώ δεν ήμουν καθόλου σίγουρη. Πρέπει οπωσδήποτε να ανήκω κάπου;».

Η βρετανική πόλη με τις 150 γλώσσες
O νέος πύργος της Βαβέλ, πάντως, δεν βρίσκεται σε κάποιο κοσμοπολίτικο κέντρο, αλλά στο Ρέντινγκ, μια πόλη 144.000
κατοίκων που απέχει 64 χιλιόμετρα από το Λονδίνο. Το Ρέντινγκ κατέχει ένα ενδιαφέρον ρεκόρ: στα σπίτια του και στα σχολεία του μιλιούνται 150 διαφορετικές γλώσσες- πολλές από αυτές σπάνιες.
Στη βρετανική πόλη υπάρχουν εκείνοι που μιλούν την ακάν, μια διάλεκτο της Γκάνας, την κικέουα από μια περιοχή της Κεντρικής Αφρικής, τη ναχουάτλ, γλώσσα που έχει τις ρίζες της στην εποχή των Αζτέκων, την ινδική διάλεκτο τελουγκού. Ο λόγος που το Ρέντινγκ συγκέντρωσε... όλες τις φυλές του Ισραήλ μπορεί να βρίσκεται στο γεγονός ότι η πόλη βρίσκεται κοντά στο Λονδίνο, αλλά όχι τόσο ώστε να έχει το ίδιο κόστος ζωής, και ότι διαθέτει ένα καλό δημόσιο σύστημα μέσων μεταφοράς. Κάπως έτσι συγκέντρωσε μετανάστες από όλες τις γωνιές του κόσμου:
από την Καραϊβική τη δεκαετία του ΄50, από την Ινδία και το Πακιστάν το ΄60, από την Ανατολική Αφρική το ΄70, από τη Νοτιοανατολική Ασία το ΄80. Έπειτα ήρθαν μετανάστες από τη Ρουάντα, την Αιθιοπία και το Αφγανιστάν και πιο πρόσφατα από την Πολωνία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Στο Ρέντινγκ υπάρχουν φυσικά και εκείνοι που αισθάνονται άβολα και ανησυχούν, ασφαλώς Αγγλοσάξονες, λευκοί και προτεστάντες. Αλλά δεν συμμερίζονται όλοι αυτήν την ανησυχία: «Η μικρή μας πόλη- λέει η εκπαιδευτικός Σάρα Πάρις- βρίσκεται στην πρωτοπορία μιας παγκόσμιας κοινότητας που μια μέρα θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο».
www.tanea.gr

No comments: