Wednesday, February 24, 2010

Απεργία για όλη την Ευρώπη!


Θα παραλύσει ή όχι αύριο ολόκληρη η Ελλάδα λόγω της απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ; Την απάντηση αυτού του ερωτήματος στην πράξη την περιμένουν αυτή τη φορά όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση και οι Ελληνες εργαζόμενοι, όπως συνήθως. Αύριο είναι μια από εκείνες τις σπάνιες φορές που θα έλεγε κανείς ότι την έκβαση της γενικής απεργίας στη χώρα μας την παρακολουθούν με πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι ηγέτες των μεγάλων χωρών - μελών της ΕΕ και πρωτίστως της Γερμανίας, η οποία και καθορίζει την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης.
Το Βερολίνο έχει ήδη πάρει την απόφαση να επιβάλει πρόσθετα μέτρα ακραίας λιτότητας εναντίον του ελληνικού λαού και οι Γερμανοί είναι αποφασισμένοι να υποχρεώσουν εκούσα - άκουσα την κυβέρνηση Παπανδρέου -η οποία άλλωστε μέχρι στιγμής δεν προβάλλει καθόλου αντιστάσεις στις εντολές της γερμανικής καγκελαρίας- να εφαρμόσει τα μέτρα αυτά.
Αν αύριο οι αντιδράσεις των Ελλήνων εργαζομένων κριθούν υποτονικές και η συμμετοχή στην απεργία μέτρια, η γερμανική κυβέρνηση θα προχωρήσει αδίστακτα στην υλοποίηση των σχεδίων της. Αδιαφορεί παντελώς άλλωστε για το πολιτικό κόστος που θα κληθεί να καταβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οπότε οι απαιτήσεις της θα αποχαλινωθούν.
Αν όμως η αυριανή απεργία αποδειχθεί επιβλητική, η Μέρκελ και οι συν αυτή θα το ξανασκεφθούν. Δεν θέλουν να προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη που πολύ εύκολα μπορεί να προσλάβει πανευρωπαϊκές διαστάσεις στις σημερινές συνθήκες.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σήμερα βρίσκονται στους δρόμους και τα εργατικά συνδικάτα της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένου και της UGT που πρόσκειται στο κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Θαπατέρο, διαμαρτυρόμενα εναντίον των κυβερνητικών προθέσεων αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, ενώ εργατικές κινητοποιήσεις σημειώνονται και στη Γαλλία, με τους πιλότους της Λουφτχάνσα να απεργούν μέσα στην ίδια τη Γερμανία.
Οι Γερμανοί δεν έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε «ευρω - πειραματόζωο» μόνο για τους άλλους. Η κυβέρνηση του Βερολίνου έχει στο στόχαστρό της και τα δικαιώματα των Γερμανών εργαζομένων. Μελετώντας την έκταση και την ένταση των αντιδράσεων των «απείθαρχων» και μαχητικών Ελλήνων εργαζομένων προχωρεί σε εκτιμήσεις για τις πιθανές αντιδράσεις των πειθαρχημένων Γερμανών ομολόγων τους στην περικοπή του κοινωνικού κράτους.
«Να σπάσουμε τα σοσιαλιστικά (!) δεσμά της προηγούμενης κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού» χριστιανοδημοκρατών - σοσιαλδημοκρατών, κραυγάζει έξαλλος ο Κουρτ Λάουκ, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας των χριστιανοδημοκρατών. «Για να μειώσει η κυβέρνηση το έλλειμμα πρέπει να περιορίσει δραστικά τις κοινωνικές δαπάνες που αποτελούν το μεγαλύτερο έξοδο του προϋπολογισμού» δήλωσε ωμά στο περιοδικό «Βίρτσαφτσβοχε».
«Οποιος υπόσχεται στον λαό ευημερία χωρίς προσπάθεια, τον προσκαλεί σε ύστερη ρωμαϊκή παρακμή» δήλωσε ο αντικαγκελάριος Γκίντο Βέστερβελε, τον οποίον οι σοσιαλδημοκράτες αποκαλούν «λακέ των φοροφυγάδων» γιατί είναι ο μόνος εξέχων Γερμανός πολιτικός που υποστηρίζει ότι δεν πρέπει το Βερολίνο να αγοράσει μια λίστα με τα ονόματα ζάπλουτων Γερμανών που έχουν αδήλωτες καταθέσεις συνολικά δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελβετία!
Με το ίδιο ενδιαφέρον που παρακολουθούν τις ελληνικές κινητοποιήσεις οι ηγέτες της ΕΕ, τις παρακολουθούν και οι εργαζόμενοι αυτών των χωρών. Αισθάνονται ότι έρχεται και πάνω τους καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων και ψάχνουν να βρουν στις αντιστάσεις των Ελλήνων το ψυχολογικό στήριγμα που τους είναι αναγκαίο για να κινητοποιηθούν κι αυτοί.
Η κοινωνική έκρηξη της νεολαίας τον Δεκέμβρη του 2008, η οποία πανικόβαλε προσωρινά τους Ευρωπαίους ηγέτες σε βαθμό που ουδέποτε συνειδητοποιήσαμε στην Ελλάδα, έχει προσδώσει στη χώρα μας σχεδόν μυθικά εξεγερτικά χαρακτηριστικά στις συνειδήσεις των λαϊκών στρωμάτων της Γηραιάς Ηπείρου. Σε αντίθεση με την απαξίωση της Ελλάδας που επιχειρούν με ιδιαίτερη μοχθηρότητα οι ευρωπαϊκές ελίτ, οι ευρωπαϊκοί λαοί προσδοκούν ελπίδα από τη χώρα μας.
ΕΚΘΕΣΗ - ΣΟΚ
«Κουράστηκε η γαλλική κοινωνία»
Συγκλονιστική είναι η έκθεση που υποβάλλει σήμερα στον πρόεδρο της Γαλλίας και στην Εθνοσυνέλευση ο Διαμεσολαβητής της Δημοκρατίας Ζαν - Πολ Ντελβουά, το περιεχόμενο της οποίας αποκάλυψε η «Μοντ» προχθές. «Η γαλλική κοινωνία έχει κουραστεί ψυχικά» διαπιστώνει, δίνοντας τον κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο στην εφημερίδα. «Αντιλαμβάνομαι μια κοινωνία που κομματιάζεται, όπου η αρχή ο καθένας για τον εαυτό του αντικαθιστά την επιθυμία να ζούμε μαζί, μια κοινωνία όπου ο καθένας γίνεται διαρκώς και περισσότερο καταναλωτής δημοκρατίας παρά πολίτης» προσθέτει. «Αυτή η κοινωνία επιπλέον βρίσκεται σε μεγάλη νευρική υπερένταση... Για 15 εκατομμύρια ανθρώπους το τέλος του μήνα παίζεται στα 50 έως 150 ευρώ».
Γιώργος Δελαστίκ
ΕΛΛΑΔΑ
Δημόσιο και ιδιωτικός τομέας κατεβάζουν ρολά την Τετάρτη, από την 24ωρη πανελλαδική απεργία των ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ, με στόχο να εμποδιστούν οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό και να επιτευχθούν ικανοποιητικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Αρεως και στις 12 η αντίστοιχη του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στα Ταμεία, οι εφοριακοί, το προσωπικό των δήμων και των νομαρχιών, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Παράλληλα, απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί (ΠΙΣ και ΙΣΑ) αλλά και οι οδοντίατροι. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι διπλωματούχοι μηχανικοί και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Απεργούν και οι δημοσιογράφοι
Η ιστοθέση του ΕΘΝΟΣonline θα παραμείνει χωρίς ενημέρωση την Τετάρτη, καθώς συντάκτες και άλλοι εργαζόμενοι σε αυτή συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ. Η ΕΣΗΕΑ σημειώνεται ότι συνεχίζει δύο δεκαετίες τώρα να μην αναγνωρίζει τα διαδικτυακά μέσα ως ειδησεογραφικά και να μην καλύπτει τους συντάκτες και το προσωπικό τους συνδικαλιστικά, αν και παγίως τους καλεί να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Χειρόφρενο στα μέσα μεταφοράς
Λόγω της πανελλαδικής απεργίας μετ' εμποδίων θα γίνονται οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ειδικότερα, «ακινητοποιούνται» για 24 ώρες τα τρόλεϊ, το μετρό, ο προαστιακός και το τραμ, ενώ μόνο τα δρομολόγια κοινωνικών αναγκών θα πραγματοποιήσει ο ΟΣΕ. Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 7.30 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, λόγω της στάσης εργασίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι. Επιπλέον, μόνο από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα θα λειτουργήσει ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ). Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια, καθώς στην απεργία συμμετέχει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Τέλος θα «νεκρώσουν» και τα εμπορικά λιμάνια, αφού απεργούν οι λιμενεργάτες. Καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί προς και από τα ελληνικά αεροδρόμια λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.
www.ethnos.gr No comments: