Monday, February 1, 2010

Παραδοχή χρήσης λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας


Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του πολέμου στη Γάζα και σχεδόν οχτώ μήνες μετά την έναρξη των ερευνών για την πιστοποίηση ή μή εγκλημάτων πολέμου, το Ισραήλ πραγματοποιεί στροφή 180 μοιρών.Ήδη από τη προηγούμενη Παρασκεύη, στο πόρισμα των ερευνών που παραδόθηκε στην αρμόδια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ’μυνας φέρεται να παραδέχεται ότι έγινε χρήση λευκού φωσφόρου στη συνοικία Τέλ Αλ Χάουα.Πρόκειται για την περιοχή που βρισκόταν το σχολείο που τα Ηνωμένα Έθνη στέγαζαν τους πρόσφυγες και βρίσκονταν και μέρος των αποθηκών τους.
Από την πρώτη στιγμή το Ισραήλ αρνήθηκε τη χρήση των εν λόγω πυρομαχικών. Ωστόσο τα πειστήρια στη Γάζα εκείνες τις ημέρες ήταν διάσπαρτα παντού.

                                         
Λίγο αργότερα το Ισραήλ παραδέχθηκε τη χρήση των απαγορευμένων πυρομαχικών λευκού φωσφόρου, επισημαίνοντας ότι χρησημοποιήθκαν σε ανοιχτές περιοχές.
Σήμερα η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ παραδέχεται τη χρήση, ωστόσο επιρρίπτουν την ευθύνη σε ένα ταξίαρχο του πυροβολικού κι έναν ακόμα αξιωματούχο του στρατού.
Σημειώνουν ακόμα ότι έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων στους δυο αξιωματικούς που έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Ανταπαντώντας στρατιωτικοί αξιωματούχοι του υπουργείου άμυνας αδειάζουν την πολιτική ηγεσία αναφέροντας ότι καμία δίωξη δεν έχει ασκηθεί ούτε υπήρξε επίπληξη κανενός.

Εκτίμηση ξένων παρατηρητών στην περιοχή αναφέρει πως, το Ισραήλ αποφάσισε να διαφοροποιήσει τη στάση του και να περιορίσει τον έλεγχο για εγκλήματα πολέμου στη χρήση - και μόνο αυτή - του Λευκού φωσφόρου.
Στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα περισσότεροι από 1.400 παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στην πλειοψηφία τους παιδιά κάθε ηλικίας.
Εκατοντάδες άλλοι βρέθηκαν με εγκαύματα, αποτέλεσμα των βομβών λευκού φωσφόρου σε κατοικημένες περιοχές.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι θεωρείται προσωπική επιτυχία του επικεφαλής της έρευνας των Ηνωμένων Εθνών Ρίτσαρντ Γκόλνστοουν, το γεγονός της στροφής των ισραηλινών και καί της έστω και περιορισμένης παραδοχής τους για παραπτώματα που αντιτίθενται στο διεθνές δίκαιο.
Αρνητική τέλος, απέναντι στις επιταγές των Ηνωμένων Εθνών για διενέργεια ελέγχου κι άπο την πλευρά της στέκεται η Χαμάς.



Πάνος Χαρίτος
http://panosharitos.com/


 

No comments: