Sunday, February 28, 2010

Πάμε σινεμά δωρεάν..


Η φτώχεια θέλει καλοπέραση, λένε. Κι ευτυχώς στην Αθήνα μπορείς να πας σινεμά και τζάμπα. Και μάλιστα, απολαμβάνοντας το ποτό σου ή τον καφέ σου. Μια τέτοια περίπτωση είναι το cine «Ιανός», στο στιλάτο καφέ του γνωστού βιβλιοπωλείου (Σταδίου), που κάθε δεύτερη Τετάρτη του μήνα (9.30 μ.μ. έως τον Μάιο) φιλοξενεί «ψαγμένες» ελληνικές ταινίες.
Ο Ντανιέλ Οτέιγ και η Ζιλιέτ Μπινός στην ταινία του Μίκαελ Χάνεκε «Ο κρυμμένος», που θα προβάλει η FNAC αυτήν την Τετάρτη. Θα ακολουθήσει το αφιέρωμα: "Great movies, no Oscar".Ο Ντανιέλ Οτέιγ και η Ζιλιέτ Μπινός στην ταινία του Μίκαελ Χάνεκε «Ο κρυμμένος», που θα προβάλει η FNAC αυτήν την Τετάρτη. Θα ακολουθήσει το αφιέρωμα: "Great movies, no Oscar".Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση με την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος: τις ταινίες, που επιλέγει ο Δήμος Αβδελιώδης, προλογίζουν γνωστοί καλεσμένοι και ακολουθεί συζήτηση. Στις 10 Μαρτίου θα προβληθεί το «Μέχρι το πλοίο» του Δαμιανού, και στις 24/3 «Η στάχτη που μένει» του Νίκου Καβουκίδη.
Ντοκιμαντέρ και αφιερώματα
* Κάθε Τετάρτη (7 μ.μ. μέχρι τον Ιούνιο), φιλοξενεί τις δικές της προβολές (Forum) και η FNAC - στα καταστήματά της στο Μοναστηράκι και στο Mall. Την Τετάρτη θα προβάλουν τον «Κρυμμένο» του Μίκαελ Χάνεκε, ενώ ακολουθεί το ενδιαφέρον αφιέρωμα «Great movies, no Oscar».
* Σταθερό ραντεβού, κάθε Δευτέρα (7 μ.μ.-10 μ.μ.) δίνει και η Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (www.etekt.gr) στο χώρο της (Βαλτετσίου 25, Εξάρχεια). Τώρα πραγματοποιεί αφιέρωμα στην «Commedia all'Italiana» - διοργανώνει όμως και μεμονωμένες προβολές δυσεύρετων ταινιών.
* Μία Δευτέρα τον μήνα, έως τον Μάιο, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, σας προσκαλούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας: Εκεί προβάλλουν ταινίες που σχετίζονται θεματικά με κάποια από τις παραστάσεις του Εθνικού. Στις 15/3 θα δείξουν τη «Βασίλισσα Μαργκό» του Σερό με αφορμή την παράσταση «Ερρίκος Εδουάρδος Ριχάρδος».
* Η δραστήρια Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης δίνει το δικό της ραντεβού κάθε Κυριακή στις 8 μ.μ. στον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (Μαρίνου Αντύπα 86, Ηλιούπολη). Σήμερα παίζει το ντοκιμαντέρ του Στ. Χαραλαμπόπουλου «Οταν ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη», ενώ έπονται τρία ντοκιμαντέρ για την αρχαία ελληνική τεχνολογία και το Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου (Ιδρυμα Βαγγέλης Κοτρώνης).
* Και η Λέσχη Πετρούπολης (Μπουμπουλίνας 59) παίζει δωρεάν ταινίες: στις 10/3 θα προβάλει τα «Πουλιά στο βάλτο» της Αλίντας Δημητρίου, ενώ στις 19-21/3 θα κάνει αφιέρωμα στους πρωτοεμφανιζόμενους έλληνες δημιουργούς.
* Υπάρχει και το cafe «Dasein» (www.dasein.gr) στα Εξάρχεια. Κάθε Δευτέρα (και όχι μόνο), στο πατάρι του, προβάλλει εναλλακτικές ταινίες. Αύριο (9 μ.μ.) θα παιχτούν μικρού μήκους του νεοϋορκέζου φωτογράφου Ρίτσαρντ Κερν, ενώ στις 8/3 (Ημερα της Γυναίκας) θα προβληθούν ταινίες της Κλερ Ντένις (9 μ.μ.) και της Μαρίνα ντε Βαν (11 μ.μ.).
* Δωρεάν προβολές, και μάλιστα ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, διοργάνωσε πρόσφατα και η «Μύγα» στου Ψυρρή (www.mygainathens.com) - και έπεται συνέχεια. Στο πατάρι φιλοξενεί τις δικές του προβολές video art και πειραματικών ταινιών μικρού μήκους το ΒΟΟΖΕ COOPERATIVA (Κολοκοτρώνη 57, 8.30 μ.μ.- 2 π.μ.).
* Υπάρχουν κι άλλοι: Από το «Nosotros» στα Εξάρχεια μέχρι το «Art Gallery Cafe» στη Βούλα. Και βέβαια, κατά καιρούς, το Ινστιτούτο Γκαίτε με τα ενδιαφέροντα κινηματογραφικά του αφιερώματα.
* Μην ξεχνάτε και τις αβάν πρεμιέρ. Το «Αθηνόραμα» διοργανώνει κάθε εβδομάδα, προσφέροντας συνήθως 150 διπλές προσκλήσεις μέσω sms.
* Σημειώστε επίσης μερικούς χώρους με φτηνό εισιτήριο: το Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31) προτείνει κάθε Τετάρτη (8.30 μ.μ.) προβολές βραβευμένων ντοκιμαντέρ με 3 ευρώ. Ο παιδικός κινηματογράφος «Φιλίπ» κάθε Κυριακή στις 4 μ.μ. παίζει αξιόλογες ταινίες για παιδιά και εφήβους (2,5 ευρώ). Οσο για το νεοσύστατο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τα Σαββατοκύριακα στις 5 μ.μ. προσφέρει ενδιαφέρουσες προβολές για παιδιά και γονείς έναντι 4 ευρώ (για όσους έχουν την ειδική κάρτα πολιτισμού): από το «Περσέπολις» (στις 13/3) μέχρι πολλά ακόμα ευρωπαϊκά animation.
* Με 2 ευρώ μπορείτε να δείτε b-movies, θρίλερ κ.ά. στο πατάρι του «BIOS» (Πειραιώς 84, www.bios.gr), ενώ αξίζει να βρεθείτε και στην στυλάτη αίθουσα προβολών του μπαρ-ρέστοραν «Nixon» (Αγησιλάου 61Β). Στο Νέο Μουσείο Μπενάκη, ο «Φωτογραφικός κύκλος», κάθε Πέμπτη (8.30 μ.μ.) έως τον Ιούνιο, εκτός από το έργο φωτογράφων, παρουσιάζει και ενδιαφέρουσες ταινίες.
Και βέβαια μην ξεχνάτε το εξαιρετικό πρόγραμμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στον νέο της χώρο (Ιερά Οδός 48). Το εισιτήριο κυμαίνεται μεταξύ 4 και 7 ευρώ. Τέλος, υπάρχει και το Πλανητάριο: Οι προβολές του, όπως ο δημοφιλέστατος «Μικρός πρίγκιπας», κοστίζουν από 4 έως 6 ευρώ. *
www.enet.gr

No comments: