Wednesday, February 10, 2010

Στα "σκίτσα του Μωάμεθ", δεν ήταν ο Μωάμεθ..


Ο Δανός καρτουνίστας Kurt Westergaard, που προσωποποίησε την κρίση των καρτούν, που ξέσπασε στην Δανία πριν τέσσερα χρόνια, λέει σε συνέντευξη του στην «Politiken.dk» ότι στο σκίτσο του δεν απεικονιζόταν ο Προφήτης Μωάμεθ.
«Δεν είναι ο Μωάμεθ. Το σκίτσο δείχνει ότι υπάρχουν τρομοκράτες, που εμπνέονται από πτυχές του Ισλάμ και τις χρησιμοποιούν ως πνευματική τους ασπίδα. Αυτό δείχνει το σκίτσο, και αυτό έλεγα πάντα» λέει ο Kurt Westergaard στην Politiken.dk
Μαζί με τα σκίτσα έντεκα ακόμη καλλιτεχνών, το σκίτσο του Westergaard δημοσιεύτηκε στην Jyllands-Posten το 2005 με τον τίτλο: «Τα πρόσωπα του Μωάμεθ». Μέσα σε λίγους μήνες η Δανία ενεπλάκη σε μία διεθνή κρίση και ο ίδιος ο Westergaard έπρεπε να φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο για να μην δολοφονηθεί.
Ο Westergaard κατηγορεί τους ιμάμηδες, Δανούς και ξένους, για το ότι το σκίτσο του ακόμη θεωρείται από πολλούς Μουσουλμάνους ως σύμβολο της ταπείνωσης του Ισλάμ. Κατά τη γνώμη του ήταν μία θαυμάσια ευκαιρία για τους ιμάμηδες και άλλες Ισλαμικές αρχές να πουν ότι στο σκίτσο ήταν ο Μωάμεθ, καθώς έψαχναν ένα εύκολο σύμβολο, που θα ενώσει την κοινότητα.
Ακόμη και αν του είχε ζητηθεί να ζωγραφίσει τον Μωάμεθ από την Jyllands-Posten το 2005, ο Westergaard λέει ότι αυτό ήταν το γενικότερο θέμα αλλά αυτός επέλεξε να ζωγραφίσει έναν τρομοκράτη. Στην συνέντευξη, που έδωσε στην Politiken.dk. μεταξύ άλλων λέει «Δεν ξέρω αν ήταν παρεξήγηση. Αν κάποιοι το αποκαλούν σκίτσο του Μωάμεθ, τότε εύκολα γίνεται αυτό. Αυτό συμβαίνει επίσης όταν η τρομοκρατία συνδέεται με το Ισλάμ, διότι συχνά οι τρομοκράτες έχουν το Ισλάμ και τον Μωάμεθ ως θρησκεία τους».
Επίσης, λέει ότι η εξήγησή του δεν είναι ένα μέσο απολογίας. «Αυτό δεν σημαίνει ότι απολογούμαι. Σχεδιάζοντας έδειξα από που εμπνέονται οι τρομοκράτες για να σκοτώνουν και μάλλον επιβεβαιώθηκα αφού άρχισαν να απειλούν τη ζωή μου».
Τέλος, ο Westergaard κατηγορεί τους διανοούμενους λέγοντας «βλέπω πολλούς πνευματικούς ανθρώπους να καταδικάζουν την πράξη μου. Αν αυτοί δεν τιμήσουν τη ελευθερία του λόγου, ποιος θα το κάνει;»
http://tvxs.gr
Politiken.dk

No comments: