Thursday, March 18, 2010

Γιατί μας «αιχμαλωτίζουν» κάποιες μελωδίες..


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κολλάνε περιστασιακά ορισμένα τραγούδια στο μυαλό μας και τα ακούμε επί αρκετές ημέρες στη σειρά;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μελωδίες που μένουν στον εγκέφαλό μας είναι οι ασυνήθιστες, είτε είναι κλασικές είτε ροκ. Το γεγονός αυτό είναι γνωστό και έχουν γίνει προσπάθειες αφενός να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που κάνουν μια μελωδία να κολλάει στο μυαλό μας, αφετέρου να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία αποδοτικών μουσικών για διαφημιστικά σποτ.
Υπάρχουν επίσης μελωδίες ιδιαίτερα «επίμονες», από τις οποίες δεν μπορούμε εύκολα να απαλλαγούμε. Αυτές καθίστανται ενοχλητικές και μετατρέπονται σε βασανιστήριο, δίχως να έχει ακόμη εξακριβωθεί γιατί συμβαίνει αυτό.
Τα νοητικά μονοπάτια της μουσικής είναι πολύπλοκα και συχνά συμπεριλαμβάνουν όχι μόνον τις περιοχές του εγκεφάλου όπου βρίσκονται τα κέντρα της ακοής, αλλά και τον οπτικό φλοιό του. Πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν ότι η αντίληψη της μουσικής σχετίζεται με πρωτόγονες δομές του εγκεφάλου και ότι μέσω ενός συστήματός του, που λέγεται μεταιχμιακό, μπορεί να επηρεαστούν ουσιαστικά τα συναισθήματά μας.
Παρ' ότι οι επιστήμονες έχουν κατορθώσει να «περπατήσουν» στα νοητικά μονοπάτια της μουσικής, ασαφές παραμένει ακόμη πώς γίνεται κάποιες μελωδίες να εντυπώνονται στο μυαλό και άλλες όχι. Μια μελέτη του 2001, την οποία πραγματοποίησε ο ψυχολόγος δρ Τζέιμς Τζ. Κελάρις, από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, έδειξε ότι «η μουσική που χαρακτηρίζεται από απλότητα, επανάληψη και δυσαρμονία με τις προσδοκίες του ακροατή είναι πιο πιθανό να εντυπωθεί στο μυαλό».
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ποσοστό έως 98% των ανθρώπων θα νιώσουν κάποια μελωδία να κολλάει στο μυαλό τους, με ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες (όπως τους μουσικούς και τους ιδιαίτερα αγχώδεις) αλλά και τις γυναίκες να είναι πιο επιρρεπείς απ' όλους. Οι αιτίες του φαινομένου αυτού μπορεί να είναι ψυχολογικές, αν και δεν αποκλείεται και κάποια σωματική αντίδραση που σχετίζεται με τις συχνότητες των ήχων, οι οποίες συντονίζονται με το σώμα.
Νεώτερη μελέτη του δρος Κελάρις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για να απαλλαγεί κανείς από μια μελωδία, δεν έχει παρά να την τραγουδήσει δυνατά: για επίσης άγνωστους λόγους, η μέθοδος αυτή φαίνεται ότι αποδίδει...
www.tanea.gr

No comments: