Tuesday, March 23, 2010

Θα επιστρέψουμε και στην οκά..

Ο ηχολήπτης στο ραδιόφωνο ήταν κατηγορηματικός: «άκου να σου πω, η πληροφορία μου είναι από άνθρωπο που βρίσκεται μέσα στο νομισματοκοπείο. Κόβουν δραχμές και θα μας αιφνιδιάσουν όλους. Εγώ ψάχνομαι να βγάλω τα λεφτά μου στο εξωτερικό.» Δεν ξέρω πόσα λεφτά έχει στην άκρη, αλλά αν η ίδια ηλίθια σκέψη γίνει από χιλιάδες απλούς ανθρώπους, το αστείο ίσως γίνει και πρόβλημα ψυχολογίας. Δεν είναι τυχαία η διάψευση της γελοιότητας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ωστόσο τον τελευταίο καιρό οι μισοί Ελληνες έχουν αποκτήσει γνωστό στο νομισματοκοπείο που τους μεταβιβάζει πληροφορίες για να διηγηθούν στους άλλους μισούς. Τώρα είτε οι υπάλληλοι του νομισματοκοπείου είναι υπερβολικά πολλοί, είτε είναι τόσο κοινωνικοί που φεύγουν από τη δουλειά και πιάνουν κουβέντα στη στάση του μετρό.

Να, δείτε το και με τα μάτια σας. Δώστε στο google τη φράση «Κόβουν δραχμές» και θα δείτε πως η βλακεία διεκδικεί την προαγωγή της σε φήμη, μήπως και κάποιοι τη χάψουν ως πληροφορία. Ακούγονται απίστευτα πράγματα και αυτό είναι λίγο ως πολύ φυσιολογικό. Σε περιόδους κρίσης εκτός από τη ψυχραιμία χάνεται και η σοβαρότητα. Και σε μία κοινωνία που λατρεύει τις θεωρίες συνωμοσίας, αρκεί να σπείρεις ένα ψέμα, μία κοινή ανοησία και θα τη δεις να αναπαράγεται παντού.

Η καλή θεωρία συνωμοσίας είναι εκείνη που μας απαλλάσσει από κάθε ευθύνη. Τι πιο απλό για ένα λαό που βλέπει εχθρούς ακόμα και σε ψηφοφορίες για τη Eurovision; Ακόμα ένα παράδειγμα: ο «εναλλακτικός» αναλυτής και ακτιβιστής Max Keizer παραχώρησε μία συνέντευξη που εσχάτως αναδείχθηκε σε αγαπημένο θέμα των blogs και των chain mails. (Δείτε και διαβάστε το κείμενο εδώ) Τι είπε; Τα γνωστά, για το μαγείρεμα των στοιχείων που είχαν κάνει οι ελληνικές κυβερνήσεις σε συνεργασία με την Goldman Sachs, «που είναι στην κλίκα με τη Wall Street και την Παγκόσμια Τράπεζα» και, τέλος πάντων, όλο το σύστημα έχει συνωμοτήσει για να πληγεί η Ελλάδα και ο υπέροχος λαός της να στερηθεί την ανεμελιά και να ξεχάσει τα βήματα από το συρτάκι. Μπορεί να έγινε και έτσι. Αλλά μπορεί να έγινε και κάτι άλλο: η Ελλάδα να μη βρίσκεται στο κέντρο συνωμοσίας, αλλά να ταλαιπωρείται επειδή οι πολίτες της δεν πληρώνουν φόρους, η διαφθορά μετατρέπεται σε νοοτροπία, οι πολιτικοί ευνόησαν τη λεηλασία του εθνικού πλούτου. Αυτό το σενάριο ο Max δεν το ανέφερε. Διότι αν το ανέφερε, μπορεί να μη γινόταν τώρα κάτι σαν ήρωας των ανθρώπων που διακινούν το βίντεο και μας καλούν να μάθουμε επιτέλους την αλήθεια.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συμπολίτες μας που πιστεύουν ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στον τύπο που κλέβει τον ΦΠΑ ή στο λαμόγιο του δημοσίου, αλλά στο πάρτι των golden boys που μας λεηλάτησαν για να τα φάνε στα μοντέλα και στην κόκα. Και ο ένας θα το πει στον άλλον. Και θα γίνει χιονοστιβάδα οργής για τους κερδοσκόπους και τους κακούς Ευρωπαίους. Θα βρούμε πάλι ένα άλλοθι για τη συνείδησή μας και μία τρύπα για να χώσουμε το κεφάλι μας. Και μετά μπορούμε να επιστρέψουμε και στην οκά.

http://www.protagon.gr

No comments: