Sunday, March 28, 2010

Το μενού του "Μυστικού Δείπνου"..

Το μέγεθος των μερίδων και των πιάτων, όπου αυτές ήσαν σερβιρισμένες, σταδιακά αλλά σταθερά αυξάνονταν στους πίνακες για τον "Μυστικό Δείπνο" που οι ζωγράφοι δημιούργησαν στο πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Το μενού του  Μυστικού Δείπνου










Όσο πιο πρόσφατος είναι ένας "Μυστικός Δείπνος", τόσο περισσότερο φαγητό απεικονίζονται να τρώνε ο Χριστός και οι μαθητές του, κάτι που, κατά τους ερευνητές, αντανακλά τη σταδιακή τάση της κοινωνίας για παχυσαρκία, η οποία φαίνεται πως έχει ρίζες πολύ παλαιότερες από ό,τι νόμιζαν οι επιστήμονες.
Η μελέτη, από τον καθηγητή Μπράιαν Γουόνσινκ, διευθυντή του Εργαστηρίου Τροφών του πανεπιστημίου Κορνέλ, και τον αδελφό του Κρεγκ που είναι καθηγητής θρησκευτικών σπουδών στο κολέγιο ‘Wesleyean’ της Βιρτζίνια, θα δημοσιευτεί στο διεθνές περιοδικό παχυσαρκίας "The International Journal of Obesity", σύμφωνα με το "Live Science".
Η έρευνα ανέλυσε τους 52 πιο διάσημους "Μυστικούς Δείπνους" στην παγκόσμια ιστορία της ζωγραφικής, οι οποίοι χρονολογούνται χονδρικά μεταξύ των ετών 1000 και 2000.
Συγκρίνοντας το μέσο μέγεθος των πιάτων και των μερίδων, η έρευνα διαπίστωσε ότι, κατά τα τελευταία 1.000 χρόνια, το μέγεθος των μερίδων φαγητού στον "Μυστικό Δείπνο" διαχρονικά έχει αυξηθεί κατά 69%, των πιάτων κατά 66%, ενώ οι φραντζόλες του ψωμιού πάνω στο τραπέζι κατά 23%.
Η διαχρονική ανάλυση διευκολύνθηκε από υπολογιστές, που "σκάναραν" τους πίνακες και υπολόγισαν τις διαστάσεις των απεικονιζόμενων φαγητών ανεξάρτητα με τον προσανατολισμό του πίνακα.
"Κατά την τελευταία χιλιετία έχουμε γίνει μάρτυρες δραματικών αυξήσεων στην παραγωγή, τη διαθεσιμότητα, την ασφάλεια, την αφθονία και τις τιμές των τροφίμων", δήλωσε ο Γουόνσινκ, που είναι συγγραφέας του βιβλίου "Ασυλλόγιστη Διατροφή: Γιατί τρώμε περισσότερο από όσο νομίζουμε".
"Καθώς η τέχνη μιμείται τη ζωή, οι αλλαγές αυτές έχουν αντικατοπτριστεί στις ζωγραφικές απεικονίσεις του πιο διάσημου δείπνου στην ιστορία", πρόσθεσε.
www.ethnos.gr 

No comments: