Tuesday, March 23, 2010

«Αυτό σημαίνει αλλαγή»...

Δεν έγιναν, τουλάχιστον δημόσια, προπόσεις με σαμπάνια για τη μεγάλη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα, την έγκριση του ιστορικού νομοσχεδίου για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας. Αντίθετα, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε σύντομα στους δημοσιογράφους, λέγοντας μεταξύ άλλων κάτι που περίμενε πολύ καιρό να πει: «Αυτό σημαίνει αλλαγή».
Oι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως η χώρα δεν μπορεί να κατανοήσει ακόμα τις τεράστιες αλλαγές που θα επιφέρουν οι μεταρρυθμίσεις στον τρόπο ζωής των Αμερικανών, επειδή οι άγνωστες αλλαγές ίσως είναι πιο βαθιές απ΄ όσες ήδη είναι γνωστές. Περισσότεροι από 35 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορέσουν να αγοράσουν υγειονομική περίθαλψη για πρώτη φορά (με τη βοήθεια του κράτους οι περισσότεροι). Έτσι το 95% των Αμερικανών θα έχει ασφαλιστική κάλυψη- κάποιοι ηλικιωμένοι για πρώτη φορά στη ζωή τους. Το όνειρο της καθολικής ασφάλισης δεν θα γίνει πραγματικότητα μέσα σε μια νύχτα, αλλά θα έρθει πιο κοντά από ποτέ στην αμερικανική Ιστορία και πολύ κοντά στα αντίστοιχα επίπεδα των άλλων αναπτυγμένων χωρών.

Τα χειροκροτήματα
«Η αλλαγή έρχεται στην Αμερική», είχε πει ο υποψήφιος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στους ψηφοφόρους και τώρα πλέον μπορεί να ισχυρισθεί ότι υλοποίησε μία από τις πιο σημαντικές υποσχέσεις του. Μόλις υπογραφεί ο νόμος- είτε εγκρίνει η Γερουσία το συνοδευτικό νομοσχέδιο που δημιουργήθηκε με στόχο να διορθώσει κάποια μειονεκτήματα είτε όχι- θα είναι πλέον παράνομο στην Αμερική μια ασφαλιστική εταιρεία να μην προσφέρει ιατροφαρμακευτική κάλυψη λόγω προϋπαρχουσών ασθενειών, να καταργήσει την ασφάλιση όταν κάποιος αρρωστήσει ή να αυξήσει τα ασφάλιστρα ώστε οι πελάτες να μην μπορούν να τα πληρώσουν ή να αναγκαστούν να πουλήσουν τα σπίτια τους για να αντεπεξέλθουν.
Όπως και να ΄χει, η έγκριση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 219 ψήφους υπέρ και 212 κατά, με τους Ρεπουμπλικανούς να ψηφίζουν σύσσωμοι «όχι» μαζί με 34 Δημοκρατικούς, αποτελεί μια καθοριστική νίκη για τον Μπαράκ Ομπάμα που θα δώσει το στίγμα της προεδρίας του. Ο Αμερικανός πρόεδρος παρακολούθησε την ψηφοφορία στην Αίθουσα Ρούζβελτ μαζί με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και περίπου 40 συνεργάτες του, οι οποίοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν η καταμέτρηση κατέγραψε τις 216 ψήφους που χρειάζονταν για την έγκριση. Ο Ομπάμα αναμένεται να υπογράψει τον νόμο σήμερα και αμέσως μετά να αρχίσει καμπάνια προκειμένου να πείσει για την ορθότητά του τους πολλούς σκεπτικιστές. Οι Ρεπουμπλικανοί απειλούν ήδη ότι θα προβάλουν προσκόμματα στην πορεία του νομοσχεδίου.

Κράτος πρόνοιας
Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη εξάπλωση του κράτους πρόνοιας από τη δημιουργία του συστήματος Μedicare εδώ και μισό αιώνα. Θα απαιτείται απ΄ όλους τους Αμερικανούς να έχουν ασφαλιστική κάλυψη, είτε μέσω της εργασίας τους ή μέσω ενός κρατικού προγράμματος ασφάλισης που θα αρχίσει να ισχύει το 2014 και προβλέπει επιδοτήσεις για την ασφάλιση όσων δεν έχουν χρήματα. Οι αλλαγές αυτές σημαίνουν ότι έως το 2016, το 95% των Αμερικανών θα διαθέτει ασφαλιστική κάλυψη.
Τώρα όλοι σκέφτονται τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου και δεν είναι λίγοι οι Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές που θεωρούν ότι κινδυνεύει η επανεκλογή τους επειδή την τελευταία στιγμή υποστήριξαν το νομοσχέδιο υπό την πίεση του προέδρου και του κόμματός τους.

www.tanea.gr

No comments: