Monday, March 8, 2010

Hurt Locker...


Ο μεγάλος νικητής της φετεινής απονομής των βραβείων Όσκαρ ήταν η ταινία Hurt Locker, καθώς απέσπασε συνολικά έξι βραβεία (Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Μοντάζ, Ήχου και Ηχητικών Εφέ), επικρατώντας του το Avatar, το οποίο απέσπασε μόλις τρία βραβεία σε τεχνικές κατηγορίες.
Όσον αφορά τα βραβεία ερμηνείας, πέντε γνωστοί ηθοποιοί, φίλοι και συνάδελφοι των υποψηφίων, επιστρατεύτηκαν για να παρουσιάσουν με λίγες και συγκινητικές λέξεις τους πέντε διεκδικητές των Όσκαρ Α΄ Ρόλων.
Οι Μισέλ Φάιφερ, Βέρα Φαρμίγκα, Τζούλιαν Μουρ, Τιμ Ρόμπινς, Κόλιν Φάρελ μίλησαν με θερμά λόγια για τους συναδέλφους τους και η Κέιτ Ουίνσλετ κλήθηκε να παρουσιάσει το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, το οποίο απέσπασε ο Τζεφ Μπρίτζες, μαζί με το θερμό χειροκρότημα του κοινού.
Ήταν η πρώτη φορά που ο Τζ.Μπρίτζες κέρδισε το Όσκαρ Α΄ρόλου και στο λόγο του ευχαρίστησε ανάμεσα σε άλλους και τους συνυποψήφιούς του Κόλιν Φερθ, Μόργκαν Φρίμαν, Τζέρεμι Ρένερ και Τζορτζ Κλούνεϊ.
Οι Φόρεστ Ουίτακερ, Μάικλ Σιν, Πήτερ Σαρσγκαρντ, Όπρα Γουίνφρεϊ και Στάνλεϊ Τούτσι παρουσίασαν τις ταλαντούχες υποψήφιες για το Όσκαρ Α΄Γυναικείου Ρόλου. Ο τελευταίος, μάλιστα, δήλωσε χιουμοριστικά ότι ζήτησε από την Ακαδημία να θέσει «πλαφόν» στις υποψηφιότητες στις... 16, έτσι ώστε του χρόνου η Μέριλ Στριπ να μην είναι υποψήφια.
Το βραβείο κέρδισε η Σάντρα Μπούλοκ που κατόρθωσε έτσι να αποσπάσει μέσα σε ένα διήμερο Βατόμουρο και Όσκαρ. Το κοινό χειροκρότησε όρθιο την ηθοποιό, η οποία με συγκίνηση και πολύ χιούμορ ευχαρίστησε την οικογένειά της που την ώθησε να ακολουθήσει τα όνειρά της, καθώς και τις συνυποψήφιές της.
Ο Κρίστοφ Βαλτς, όπως αναμενόταν, ήταν ο νικητής του πρώτου Όσκαρ της βραδιάς, του βραβείου Β' Ανδρικού Ρόλου για τον ρόλο του ως Ναζί στην ταινία Αδωξοι Μπάσταρδοι.
Η εξαιρετική Μο'νικ απέσπασε το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Μονάκριβη, ευχαριστώντας την Ακαδημία που δεν ψήφισε με βάση «πολιτικές», όπως είπε.
Οι εκπλήξεις της βραδιάς ήρθαν στις κατηγορίες σεναρίου. Ο Μαρκ Μπόουλ κέρδισε το βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου για το Hurt Locker, κλέβοντάς το κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια του Κ.Ταραντίνο και των Αδωξων Μπάσταρδων. Ο Μ.Μπόουλ αφιέρωσε το βραβείο στους Αμερικανούς στρατιώτες που πολεμούν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Η απονομή των 82ων βραβείων της Ακαδημίας ξεκίνησε με την εμφάνιση των υποψηφίων για Όσκαρ ερμηνείας στην εντυπωσιακή σκηνή του Kodak Theater.
Ακολούθησε λίγη λάμψη από παλιό μιούζικαλ από τον Νιλ Πάτρικ Χάρις, μέχρι οι δύο παρουσιαστές (Αλεκ Μπάλντουιν, Στιβ Μάρτιν) να κατεβούν από τον «ουρανό» για να βρεθούν στη σκηνή και να αρχίσουν ένα ανελέητο πείραγμα στους διάσημους υποψήφιους, το οποίο ορισμένοι φάνηκαν να απολαμβάνουν, άλλοι (όπως ο Τζορτζ Κλούνεϊ)... όχι και τόσο.
Δεύτερο Όσκαρ της βραδιάς εκείνο για καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίωναπονεμήθηκε στο Ψηλά στον Ουρανό της Pixar, που απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των θεατών.
Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου κέρδισαν οι Αρμάντο Γιανούτσι, Τόνι Ροσε για τηΜονάκριβη, σε μια κατηγορία που φαβορί θεωρείτο το Ραντεβού στον Αέρα.
Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας απέσπασε το φιλμ The Secret in Their Eyes από την Αργεντινή, κάνοντας την ανατροπή μιας και η Λευκή Κορδέλα θεωρείτο φαβορί.
Περισσότερα βραβεία
Στο The Weary Kind (Crazy Heart) των T-Bone Burnett, Ράιαν Μπίνγκχαμ το Όσκαρ τραγουδιού.
Όσκαρ μουσικής απέσπασε ο Μάικλ Τζιακίνο για την ταινία Ψηλά στον Ουρανό.
Για το Μοντάζ του Hurt Locker βραβεύτηκαν οι Μπομπ Μουρόβσκι και Κρις Ίνις.
Βραβείο για τα Σκηνικά του απέσπασε το Avatar, ενώ ο Μάουρο Φιόρε έλαβε τοΌσκαρ φωτογραφίας για την ίδια ταινία, ευχαριστώντας και αυτός τον Τζέιμς Κάμερον και το «όραμά του».
Οι Τομ Φορντ και Σάρα Τζέσικα Πάρκερ κλήθηκαν για να παραδώσουν -όπως ήταν φυσικό- το Όσκαρ κοστουμιών, το οποίο παρέλαβε η δύο φορές νικήτρια Σάντι Πάουελ για την ταινία The Young Victoria.
Ο Μπεν Στίλερ εμφανίστηκε επί σκηνής ως... Να'βι από την Πανδώρα για να παρουσιάσει το Όσκαρ καλύτερου μακιγιάζ, λέγοντας ότι δεν ξέρει γιατί ντύθηκε έτσι, αφού η ταινία του Τζ.Κάμερον δεν ήταν καν υποψήφια. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, μήπως έπρεπε να βάλει τα αυτιά του Κάπταιν Σποκ προς τιμή του Σταρ Τρεκ που ήτανυποψήφιο. Το βραβείο απέσπασε όντως το Σταρ Τρεκ.
Δύο βραβεία παρέλαβε ο Πολ Τζ. Ότοσον για την ταινία Hurt Locker, ένα για τοΗχητικού μοντάζ και ένα για τον Ήχο.
Βραβείο Οπτικών Εφέ κέρδισε -όπως αναμενόταν- το Avatar. «Να θυμάστε: ο κόσμος που ζούμε είναι τόσο εκπληκτικός όσο και αυτός που φτιάξαμε για σας» είπε ένας εκ των νικητών, αναφερόμενος προφανώς στη μανία του κόσμου με τον πλανήτη Πανδώρα.
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε το The Cove.
Το Όσκαρ Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων απέσπασε η γαλλική ταινίαLogorama. Στο Music by Prudence το βραβείο για Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους. Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους στο The New Tenants.
Αφιέρωμα σε εμβληματικές ταινίες τρόμου έκαναν τα Όσκαρ υπό το βλέμμα ενός ενθουσιασμένου Κουέντιν Ταραντίνο.
Η Ακαδημία διοργάνωσε επίσης ένα αφιέρωμα στον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Τζον Χιούς, τον άνθρωπο που υπέγραψε μερικές από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες της δεκαετίας του 1980. Ο Τζ.Χιούς πέθανε το 2009. Στην απονομή βρέθηκαν οι Ρότζερ Κόρμαν και Λορίν Μπακόλ που λίγο καιρό πριν είχαν λάβει τιμητικά βραβεία από την Ακαδημία.
Οι παρουσίες στο κόκκινο χαλί
Πολλοί αστέρες έφτασαν νωρίς στο Kodak Theater και έκαναν μια στάση στο κόκκινο χαλί. Ανάμεσά τους οι: Τζέιμς Κάμερον, Σαμ Ουόρθινγκτον, Πήτερ Τζάκσον, Μαράια Κάρεϊ, Κρίστοφ Βαλτς.
«Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε απόψε. Είμαστε υποψήφιοι για εννέα Όσκαρ το κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο έχει αγαπήσει την ταινία μας, οπότε σήμερα είναι μια μέρα γιορτής» δήλωνε ο Τζέιμς Κάμερον, σκηνοθέτης του Avatar πριν εισέλθει στο θέατρο για την απονομή των βραβείων.
Ήρεμη είχε πει πως είναι η Σάντρα Μπούλοκ, νικήτρια τελικά του Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου.
Τα θετικά σχόλια των παρευρισκομένων απέσπασε ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος βγαίνοντας από τη λιμουζίνα του, αντί να πάει στο κόκκινο χαλί, επέλεξε να πλησιάσει τους θαυμαστές του και να ανταλλάξει μαζί τους σχόλια και χαιρετισμούς.
www.tanea.gr

No comments: