Saturday, March 27, 2010

Η Ελλάδα σβήνει τα φώτα...

Το περσινό ρεκόρ συμμετοχής της στην Ωρα της Γης θα επιχειρήσει να καταρρίψει η Ελλάδα το βράδυ, κατεβάζοντας διακόπτες για μία ώρα από τις 20.30 ως τις 21.30. Σκοτεινή θα είναι στο διάστημα αυτό και η Ακρόπολη των Αθηνών, σηματοδοτώντας έτσι την ελληνική συμμετοχή στην καμπάνια για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πρόκειται για τη συμβολική δράση ευαισθητοποίησης της WWF κατά της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο της οποίας σβήνουν τα φώτα για εξήντα λεπτά σε σπίτια, δημόσια κτίρια και μνημεία σε όλον τον κόσμο.


Η χώρα μας ανήκει και φέτος στην πρώτη τριάδα των κρατών με τη μεγαλύτερη εκδήλωση συμμετοχών, καθώς ήδη πάνω από 300 δήμοι και κοινότητες έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του WWF Ελλάς, ενώ τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει 265 σχολεία και εκπαιδευτικοί οργανισμοί και 753 φορείς και επιχειρήσεις.
Περισσότεροι από 21.000 ιδιώτες έχουν εγγραφεί στον επίσημο δικτυακό τόπο της Ωρας της Γης www.wwf.gr/earthhour, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι και οι συμμετοχές σε σχετικές ομάδες στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Η μαζική συμμετοχή της Ελλάδας στην περσινή συσκότιση με το σβήσιμο του φωτισμού σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και τη συμμετοχή 489 δήμων και κοινοτήτων, 1.649 επιχειρήσεων, 845 σχολείων και 325 φορέων μείωσε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά την έναρξη της Ωρας της Γης κατά 500 MW, ποσότητα που είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
Για τις ανάγκες της καμπάνιας της WWF, αύριο θα βυθιστούν στο σκοτάδι από τις 20.30 ως τις 21.30 ο Παρθενώνας, το μνημείο του Φιλοπάππου, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο και ο ναός του Ηφαίστου, γνωστός και ως Θησείο.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε τη σχετική άδεια εκτιμώντας ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία με σημασία -»το μεγαλύτερο ανάλογο γεγονός του πλανήτη»- και θεωρώντας ταυτοχρόνως ότι οι εικόνες από τα μνημεία μας κάνουν μ’ αυτόν τον τρόπο τον γύρο του κόσμου.
Τα φώτα στα 24 κτίρια των υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων του θα κλείσει για μία ώρα και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Στην «Ωρα της Γης» συμμετέχει και το υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων καθώς και το Μετρό, που πραγματοποιεί αύριο διακοπή της κίνησης των συρμών που θα βρίσκονται σε σταθμούς στις 20.30 και για ένα λεπτό, σβήσιμο του εξωτερικού φωτισμού στις εγκαταστάσεις των αμαξοστασίων από τις 20.30 ως τις 21.30, σβήσιμο του φωτισμού του κτιρίου διοίκησης της ΑΜΕΛ από τις 20.30 ως τις 21.30 και του φωτισμού στα διαφημιστικά πλαίσια των σταθμών.
Ο Δήμος Αθηναίων θα σβήσει τα φώτα για μία ώρα στον Λόφο του Λυκαβηττού, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά, στο Δημαρχείο της οδού Λιοσίων, σε όλα τα δημοτικά κτίρια και στις καμινάδες της «Τεχνόπολις».
Το «παρών» στην Ωρα της Γης δίνει και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σβήνοντας τα φώτα και διακόπτοντας τη λειτουργία του ενός από τους δύο διαδρόμους του για μία ώρα, από τις 20.30 κατόπιν ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της Ωρας της Γης θα μειωθεί ο φωτισμός στα κτίρια, στους χώρους στάθμευσης οχημάτων προσωπικού και σε άλλους επιλεγμένους χώρους εντός του αεροδρομίου.
Υπενθυμίζεται ότι η Ωρα της Γης γεννήθηκε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όταν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις έσβησαν τα φώτα για μία ώρα. Εναν χρόνο αργότερο στη δράση συμμετείχαν 50 εκατομμύρια πολίτες από 35 χώρες, ενώ πέρυσι περισσότερες από 4.000 πόλεις σε 88 χώρες συντονίστηκαν με την ώρα της Γης.
Φετινή ελληνική συμμετοχή στην Ωρα της Γης
  • Περισσότεροι από 300 δήμοι και κοινότητες 
  • 753 φορείς και επιχειρήσεις 
  • 265 σχολεία και εκπαιδευτικοί οργανισμοί 
  • Περισσότεροι από 21.000 ιδιώτες (με εγγραφή στον επίσημο δικτυακό τόπο της Ωρας της Γης). 
  • Εκατοντάδες χιλιάδες είναι και οι συμμετοχές σε σχετικές ομάδες στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. 
  • Χωρίς φώτα θα παραμείνουν ο Λευκός Πύργος και η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. 
  • Τα φώτα θα σβήσουν στον Παρθενώνα, το μνημείο του Φιλοπάππου, τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και τον ναό του Ηφαίστου.
Tα οφέλη της συσκότισης στην Ελλάδα το 2009
  • Μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά την έναρξη της Ωρας της Γης κατά 500 MW. 
  • Εξοικονόμηση 500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
Συμμετοχή της Ελλάδας στη δράση του 2009
  • Περισσότερα από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά 
  • 489 δήμοι και κοινότητες
  • 1.649 επιχειρήσεις 
  • 845 σχολεία 
  • 325 φορείς
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
www.ethnos.gr

No comments: