Friday, March 19, 2010

Κίνημα του... καφέ στις ΗΠΑ

Ανθρωποι κάθε ηλικίας και φυλής συμμετέχουν στο «Coffee Party» έχοντας ως κοινό σημείο τις προοδευτικές τους απόψεις
Καμιά πενηνταριά Νεοϋορκέζοι, άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, μαύροι και λευκοί, εργαζόμενοι, άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, όλοι άγνωστοι μεταξύ τους, ήπιαν παρέα τον καφέ τους το περασμένο Σάββατο σε ένα ζαχαροπλαστείο στο κέντρο του Μανχάταν. Εκτός από την προτίμησή τους για τον καφέ έναντι... του τσαγιού, κοινό τους σημείο οι προοδευτικές τους απόψεις και η δυσαρέσκειά τους για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ.

Το «Coffee Party» («Κόμμα του Καφέ»), ένα αυθόρμητο Δημοκρατικό κίνημα και αντίπαλον δέος του «Tea Party» που ίδρυσε η Ρεπουμπλικανή Σάρα Πέιλιν το 2009, έκανε την επίσημη εμφάνισή του στις 13 Μαρτίου με περίπου 400 παρόμοιες συναντήσεις σε καφετέριες από άκρη σε άκρη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η μεγαλύτερη εξ αυτών πραγματοποιήθηκε στο Ντέκατουρ της Τζόρτζια, μια περιοχή με ενισχυμένο το αφροαμερικανικό στοιχείο. 
Το κίνημα ουσιαστικά ξεκίνησε πριν από δύο μήνες μέσω του Διαδικτύου και, συγκεκριμένα, μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook, όταν μία κορεατικής καταγωγής Αμερικανίδα σκηνοθέτρια πήρε την πρωτοβουλία να προσφέρει μια εναλλακτική στο συντηρητικό κίνημα διαμαρτυρίας της Πέιλιν. «Ας ξεκινήσουμε ένα κόμμα του καφέ ή ένα κόμμα του χυμού ή ένα κόμμα του Red Bull. Οτιδήποτε εκτός από τσάι. Τι λέτε για ένα κόμμα καπουτσίνο; Αυτό αλήθεια θα τους εξοργίσει, γιατί ακούγεται ελιτίστικο. Ας μαζευτούμε για να πιούμε έναν καπουτσίνο και ας έχουμε έναν πολιτικό διάλογο με ουσία και συντροφικότητα», έγραψε η Αναμπελ Παρκ στο Facebook, μια πρωτότυπη ιδέα που βρήκε γρήγορα φανατικούς οπαδούς. Η αντίστοιχη σελίδα στο Facebook έχει ήδη 170.000 θαυμαστές μέχρι στιγμής και ο αριθμός τους αυξάνεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, καθώς μάλιστα επίκειται και το επόμενο ραντεβού του «Coffee Party» στις 27 Μαρτίου αλλά και ο λεγόμενος «Καφές του Κογκρέσου», μία πορεία προς την Ουάσιγκτον στις 11 Απριλίου.
«Ανάγκη να μιλήσουμε»«Εχω βαρεθεί να νιώθω ότι δεν έχω καμία επιρροή στην κυβέρνηση», δήλωσε στον «Guardian» ο 19χρονος φοιτητής ψυχολογίας Μάθιου Κόλουρα, μέλος του «Κόμματος του Καφέ» και εξήγησε: «Το κάνουμε αυτό από αντίδραση, από την ανάγκη μας να μιλήσουμε».
Η πρωτοβουλία της Παρκ, η οποία εργάστηκε στην προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού γερουσιαστή της Βιρτζίνια, Τζιμ Ουέμπ, είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια να ακουστούν και οι προοδευτικές φωνές που αντιτίθενται στις πολιτικές της κυβέρνησης Ομπάμα και αναζητούν καινούργιες και ριζοσπαστικές λύσεις στα προβλήματα της χώρας.
www.ethnos.gr





No comments: